2018-11-02 110 views
秋意漸濃,又想去打邊爐喇!之前食過酒鍋覺得幾特別,今次朋友又想再去!雖然今次book唔到窗口位,但離遠都可以望到維港夜景🌃考正呀!Menu 第一個就係「酒火入鍋」,一於就試下佢啦,因為朋友話貪佢可以一次試晒五個味道「酒火入鍋」最特別之處就係會在中間果個木瓜蝦鍋上倒火酒,最後先加湯,估唔到打邊爐除左食之外,仲有呢個餘興節目,哈哈!「酒火入鍋」有五個湯底,包括中間既木瓜蝦鍋,圍住既有清湯蘿蔔鍋、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋、番茄波士頓龍蝦鍋!個人覺得最正既四川麻辣鍋同番茄波士頓龍蝦鍋四川麻辣鍋湯底好香,辣得好過癮!番茄波士頓龍蝦鍋內有好大隻龍蝦,滾下滾下,將啲龍蝦味迫晒出黎,所以個湯底好香好濃味又鮮甜!木瓜蝦鍋內有幾隻大蝦,一個鍋有5種味道,真係唔錯!頂級安格斯牛小排一片片牛掛在架上好靚,可以清楚看到小牛排紋路清晰,脂肪分佈平均,切到好薄,淥幾淥就食得肉味濃厚,就算放落去麻辣鍋度,都絕唔會蓋過陣肉味,超正!黑毛豬腩肉玫瑰併盤嘩!三朶玫瑰花好靚呀!一朶玫瑰花大約有四片腩肉,肉質軟淋肥美,肉味香濃!加落去沙嗲鍋度,帶少少辣,都好惹味!開心小企鵝 + 咪酒雞開心小企鵝:造型好得意!查實佢地係黑白墨魚滑

個人覺得最正既四川麻辣鍋同番茄波士頓龍蝦鍋

頂級安格斯牛小排

肉味濃厚,就算放落去麻辣鍋度,都絕唔會蓋過陣肉味,超正!

開心小企鵝 + 咪酒雞

開心小企鵝:造型好得意!查實佢地係黑白墨魚滑,企鵝黑色部份係墨魚汁,白色部份係墨魚滑,幾重味,又幼滑!

咪酒雞:朋友同我講話點左咪酒雞,我仲以為係一隻雞,點知原來係用魚肉整成既雞仔,造型真係好可愛啊!

即炸手工紫菜響鈴卷

呢個響鈴可以即食,外層好鬆脆又夠薄,咬落去脆卜卜咁,真心好食!覺得heavy既話,仲可以放落去鍋度淥一淥先食,吸收晒啲麻辣味,超正!

蔬菜併盤

食左咁多肉,要食返啲菜
呢個蔬菜併盤一啲都唔媽虎,有羽衣甘藍、南瓜、栗米、番茄、3色西蘭花等,材料新鮮!

總括黎講,食物水準仍然保持良好,難怪朋友咁鐘意黎食