2022-09-12
Megabox星期六日真係特別多人,仲要係多小朋友的家庭客,所以想係度揾食都唔係咁容易。呢間拉麵冇得拿飛,要企係門口等大約20分鐘先成功入位,枱同枱之間冇咩空間加上座位本身都好窄,為左去IKEA買家品,只好黎個快食. 慢煮牛舌黑椒湯拉麵慢煮牛舌係季節限定口味,見佢幾特別就試下先。賣相其實一般般,黑椒湯底好濃味仲有少少辣味,但都係偏咸左少少。牛舌方面就好淋不過冇咩牛味,拉麵都OK,唔會太淋或者太硬。食日本拉麵黎講我就最鍾意食溏心蛋,呢隻蛋黃就岩岩好又有流心仲好有蛋味。櫻花蝦龍蝦湯拉麵另一個櫻花蝦龍蝦湯拉麵,一望個湯底就知非常重口味。龍蝦湯底過份濃郁而且有少少咸,結果突顯唔到龍蝦的鮮味,配埋大量櫻花蝦食,每一口拉麵都變得比較heavy。雖然拉麵係正常水準,但係配搭起黎就唔算好好味,有d可惜。 整體黎講,食物質素只係一般,主要問題係湯底上面,所以呢個90幾蚊的拉麵,性價比都偏低。
慢煮牛舌黑椒湯拉麵
櫻花蝦龍蝦湯拉麵