又來MegaBox做嘢,同事叫一定試吓這間拉麵,特別推薦 -櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵🍜。隔遠已經見到好大隻黑貓,好可愛。打開Menu是「白貓」「黑貓」「赤貓」。「白貓」、「黑貓」「赤貓」原來是代表不同湯底的拉麵。還可以追加不同的小食。原來除咗拉麵,還有飯的選擇。掃code落單,簡單方便。同事特別推介「櫻花貓」 - 櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵 $98麵條亦可以選擇軟硬度,櫻花蝦鋪滿拉麵,選擇了多蔥花,拉麵湯底蝦味濃郁,雖然份量不算太大,但湯底味道的確香濃,充滿了蝦味,的確不錯。而且拉麵上的糖心蛋非常吸引,蛋黃濃稠,值得一讚。「日式煎餃子」,餃子入邊肉汁豐富,餃子也煎得非常香脆。「日式海鮮煎餅」 鋪滿沙律醬和紫菜絲,有一些似章魚小丸子的味道。整體來說,拉麵味道的確不錯,價錢屬於中等,平均100多元,份量不算太大份,但以味道來說,的確值得這個價錢。

隔遠已經見到好大隻黑貓,好可愛。

打開Menu是「白貓」「黑貓」「赤貓」。

「白貓」、「黑貓」「赤貓」原來是代表不同湯底的拉麵。

還可以追加不同的小食。

原來除咗拉麵,還有飯的選擇。

掃code落單,簡單方便。

同事特別推介「櫻花貓」 -
櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵 $98

而且拉麵上的糖心蛋非常吸引,蛋黃濃稠,值得一讚。

「日式煎餃子」,餃子入邊肉汁豐富,餃子也煎得非常香脆。

• 櫻花蝦龍蝦湯叉燒拉麵
2024-10-02 296 views
第二次到訪喺MegaBox樂拉麵🌸拉麵湯底依舊好濃好吸引 本人好鍾意揀個硬身嘅面底!沒有令人失望 本人叫咗櫻花龍蝦湯!湯底好濃好出色另外同行嘅朋友叫咗黑貓 其實即係黑蒜油拉麵。呢個就不過不失。對比之下都係櫻花龍蝦湯較吸引
第二次到訪喺MegaBox樂拉麵🌸拉麵湯底依舊好濃好吸引
本人好鍾意揀個硬身嘅面底!沒有令人失望
本人叫咗櫻花龍蝦湯!湯底好濃好出色
2024-08-02 341 views
個沾麪同湯底非常難食食得好唔開心 沾麵的湯底實在太難吃咁既野食唔應該出現係菜單上面 希望唔好再煮啲咁難食既沾麪實在食唔留 最後食左一半都無就放棄 要特登開個account寫返個review 真係好想比負分如果你對食物質素有少少要求既人 我強烈建議唔好幫襯
個沾麪同湯底非常難食

食得好唔開心 沾麵的湯底實在太難吃
咁既野食唔應該出現係菜單上面 希望唔好再煮啲咁難食既沾麪
如果你對食物質素有少少要求既人 我強烈建議唔好幫襯
2024-08-01
$90 (Lunch)
  • Nothing
2024-07-27 354 views
1.牡蠣白湯沾麵 $108 ❤這道沾麵的湯底以牡蠣白湯為主,因上桌時不夠熱,導致牡蠣呈現腥味。整體口感和風味大打折扣。2.鐵板一口豆腐 $42❤❤鐵板豆腐雖然外觀誘人,但味道平平,沒有特別突出的地方。❤愈多愈推薦(最多5❤)龍豬情侶評價:龍豬情侶認為不屬正宗的日式拉麵,食物亦不夠熱,以致食物的味道受影響。推薦指數:5/10好味指數:5/10環境指數:6/10服務指數:6/10餐廳︰Rakuraku 樂拉麵地址︰九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 10樓9-10號舖
1.牡蠣白湯沾麵 $108 ❤
整體口感和風味大打折扣。

2.鐵板一口豆腐 $42❤❤
鐵板豆腐雖然外觀誘人,但味道平平,沒有特別突出的地方。
❤愈多愈推薦(最多5❤)

龍豬情侶評價:

推薦指數:5/10
好味指數:5/10
環境指數:6/10
服務指數:6/10
餐廳︰Rakuraku 樂拉麵
2024-07-09 415 views
都好多人幫襯,環境坐落都算舒適當日叫左(1)豚骨叉燒拉麵(白貓)-$88拉麵上枱時已經唔熱,又唔算好暖,食左2啖好快已經凍哂,味道大打折扣。第二次再來食拉麵係發現拉麵有唔夠熱的情況!(2)龍蝦湯海鮮石鍋飯-$98好香,好味,都算有幾多海鮮,有蝦、魚、魷魚、帶子等。石鍋飯會有飯焦香,食到最後可以叫店員加湯。追加飲品+$6,另外可以加配小食。叫左日式餃子(+$28),正常水準!總括然而,食物質素一般,但拉麵唔夠熱會嚴重影響味道,店員有禮貌!

都好多人幫襯,環境坐落都算舒適

當日叫左
(1)豚骨叉燒拉麵(白貓)-$88

(2)龍蝦湯海鮮石鍋飯-$98

2024-06-19
2024-06-17 565 views
早幾日食完拉麵,唔知點解好有癮又再想食拉麵。喺MegaBox行街見到呢間拉麵,都幾乎坐滿人喎,咁估呢間拉麵店都唔差啦。我老婆叫咗個雞白湯拉麵,之後佢仲追加咗高麗菜,牛舌,同埋蘋果汁。我就嗌咗龍蝦湯拉麵,唐楊雞軟骨同埋都係加咗蘋果汁。佢首先上咗兩罐飲品,係日本牌子的蘋果汁,一飲就有日本的感覺。之後就想咗我哋嗌過兩款小食,牛舌同埋雞軟骨。牛舌要$48 ,雞軟骨要$38。感覺上分量都唔錯,牛舌數落有六片,雞軟骨數落有二三十粒,覺得都幾抵。所有嘢加埋三百零蚊,份量同味道嚟講都算OK。佢應該龍蝦湯拉麵真係唔錯,仲放咗好多櫻花蝦喺上面,我老婆仲係咁偷飲我碗湯。
2024-05-09 555 views
今日特登去「姨媽」傢俬買個櫃仔同廚房用具,完成任務正直午餐時間,梗係要醫下個肚,當然「姨媽」入面都有嘢食,但我個人覺得真係嘛嘛,上次嚟「探路」,記得個food court 有日本麵食,今次嘅然再嚟呢度,點都要試吓。間嘢好似叫樂拉麵~柯打咗一個~櫻海老拉麵 另一個~赤貓(辛辣)小食~鐵板薄牛舌片同,唐揚魷魚鬚櫻海老依個係有好多櫻花蝦(目測起碼3-4湯匙份量)加龍蝦湯,木耳同葱花,當然仲有幾片叉燒同流心蛋,櫻花蝦加上龍蝦湯二樣嘢撈埋一齊~飲啖湯先,濃郁嘅「蝦」味道衝擊味蕾,喺你嘅口入面一路衝到上腦~正!叉燒亦都係中上水準,呢碗麵整體對得住呢個價錢,當然如果叉燒多一二片就更加完美。😋另一樣鐵板牛舌片~此終係小食份量唔會太多,呢味反而有驚喜~好嫩滑同口感很好,我會建議食咗呢個先,因為鐵板此終係熱,所以耐咗牛舌會「鞋」,效果會差少少。魷魚鬚~唔知係咪炸燶咗小小,所以有小小苦。至於另一碗麵,我無偷食,所以唔知點,但另一半話味道不錯~至小佢其實唔食豬肉都清晒啲叉燒🤫,咁味道應該算不錯吧😅。
間嘢好似叫樂拉麵~
柯打咗一個~櫻海老拉麵
另一個~赤貓(辛辣)
小食~鐵板薄牛舌片同,唐揚魷魚鬚

2024-05-09
$150 (Lunch)
  • 櫻花蝦龍蝦湯拉麵
  • 赤貓
2024-04-22 404 views
上星期去了九龍灣 Mega box ,這個商場有很多美食,有坐得舒適的食店,也有方便快捷的麵店,今次想食日本拉麵,就選了這間店,店舖有日本拉麵店的裝潢。每款拉麵可以選擇粗麵或幼麵,也可選擇麵的軟硬度,叉燒也可以選擇豚腩或豚肩位置,當然也可以選多蔥或少蔥等,非常專業。白猫拉麵 ~ 是豬骨湯底,湯底非常濃郁,豚腩叉燒肥瘦適中,非常香口味美。赤猫拉麵 ~ 豬骨湯加辛辣,味道香濃可口,今次的小辣,很美味。另外小吃,炸芝士年糕,入面有很多軟綿綿的芝士,好好味。日本餃子,啖啖肉,好味。

另外小吃,炸芝士年糕,入面有很多軟綿綿的芝士,好好味。
日本餃子,啖啖肉,好味。
2024-03-30 331 views
晚餐黎到叫左碗溏心蛋角切叉燒石鍋飯,入面啲叉燒好多,不肥不瘦,雖然溏心蛋得半隻,而且菜又無乜,但食叉燒都好夠滿足。而家店舖已經QR code落單,但好彩侍應都會不時經過為你添水。整體感覺不錯。
2024-03-13 392 views
Lunch快閃食個拉麵先~Megabox拉麵店桜海老拉麵激多櫻花蝦,龍蝦味都幾出,不過會有少少咸😗龍蝦湯海鮮石鍋飯配料都好多,加咗芝士好香,份量都幾多~都有少少飯焦😋天婦羅軟殼蟹味噌湯沾麵天婦羅都有好多件,但係可惜嘅係沾麵個味噌湯係唔暖的,同埋過咸,雖然去到後尾好親切嘅店員同我哋講可以加湯,但其實嗰陣時我點準備好走😂😂店員服務態度係幾好,食完過左指定金額仲有得扭蛋!🏠 Rakuraku 樂拉麵 📍 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 10樓9-10號舖
Lunch快閃食個拉麵先~Megabox拉麵店

店員服務態度係幾好,食完過左指定金額仲有得扭蛋!
🏠 Rakuraku 樂拉麵
  • 櫻花蝦龍蝦湯拉麵
2024-02-12 340 views
らくらくRakuraku 樂拉麵,一間以貓為主題既拉麵店,全港3間分店,分別位於MegaBox、太古,以及灣仔,餐廳主打博多風拉麵,以自家製湯底,製作出各種不同味道拉麵;豚骨湯、黑蒜油、辛辣,及龍蝦湯等,亦有提供各種石鍋丼飯選擇,例如叉燒丼飯、蟹盛石鍋飯,蒲燒鰻魚飯等。辛辣拉麵,雖然成碗都係火紅色,但個人認為辣度恰到好處,唔會太過濃味,而且拉麵硬度適中,總結而言係一間幾唔錯,經過可以一試既拉麵店🍜
2024-01-31 329 views
今日心血嚟潮,揀咗間講究味道嘅食店,叫咗碗濃厚滋味嘅豚腩拉麵。啱啱好,湯頭濃郁得滯,又唔會膩口,一啖湯落肚,真係暖笠笠!豚腩好惹味,啖啖肉,咬落又腍又香,幾解饞。試下佢嘅赤貓辣味拉麵,辣香嗆鼻,正!豚肩腍身又juicy,辣度岩岩好,唔會辣到你喊媽媽;反而係香得嚟又帶啲暖,啱晒啲鐘意微辣嘅朋友。至於隻煎餃子呢,內餡嘅粟米豬肉餡靚嘅,啖啖肉感,粟米香甜,啲皮煎到啱啱好,外脆內腍,真係攞命!😉而嗰碟鐵板海鮮燒餅,係演譯咗日式街頭美食嘅新口味。鐵板保溫,讓熱辣辣嘅餅唔止煙韌,味道更加突出。滿足!跟餐嘅大板燒都得,夠曬心機,料多實在,朋友食住個野菌牛肩石鍋飯,佢話牛肩嫩滑得嚟,野菌香氣十足,食得佢讚唔絕口。😊總括落嚟,呢度嘅食物真係有質素同埋味道好正,又唔會太貴,係可以開心享受嘅地方。🍜👍🏻💯

2024-01-29 297 views
平時lunch超多人排隊一次都未食過,今次晚上6點來到,唔洗等就直接坐低食。打開menu,拉麵好似唔太岩我口味,見到龍蝦汁海鮮鍋飯好似幾吸引,就依個啦~ 黎到個鍋熱辣辣,龍蝦汁都幾濃味,海鮮有蝦,蟹柳,芝士,鮑螺片同帶子但全部都係冇味,主要係靠個龍蝦汁撈埋d飯一齊食先ok,個鍋睇落去細細地都幾多飯,不過味道就一般。
2023-10-08 797 views
咁岩經過九龍灣mega box行下見到呢間拉麵就想黎試下,間鋪分二邊都有位坐,佢地有各式拉麵同埋石頭鍋飯比你選擇,我就揀左一款吉列豬扒蛋石頭鍋飯同埋黑蒜叉燒拉麵🍜吉列豬扒蛋石頭鍋飯:份量其實真係好少,如果大食既人基本上都唔會夠食😅我諗幾啖都食得完個飯,不過佢既飯焦都硬唔係易咬,吉列豬扒賣相ok打卡影相都還可以,咬落去肉質都唔錯,唔算好味😄黑蒜叉燒拉麵🍜:呢個拉麵湯還可以,都有好重既黑蒜味,拉麵硬度適中,塊肉就有幾塊,總括而言打卡就可以,如果冇乜食物要求都可以選擇呢間既😂
吉列豬扒蛋石頭鍋飯:
黑蒜叉燒拉麵🍜:
2023-09-11 652 views
樂拉麵係一間用貓貓做背景,連拉麵名都以貓貓為主題。9月份推出[慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵]身為芫荽控點會錯過。慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵湯汁質地唔算好濃,芫荽味不夠,可以$8追加芫荽山,麵質口感彈牙,如果湯汁濃就可以掛麵,慢煮牛舌牛味夠重,肉質嫩滑,還有半隻糖心蛋。(白貓)豚骨拉麵有荀、黑木耳、炸藕片、有葱、糖心蛋同二片叉燒,叉燒肥瘦適中,湯底濃郁,麵質軟硬啱啱好。(赤貓)赤辛豚骨拉麵覺得湯底不夠辣,加了好多七味粉,令到碗麵睇落好辣。櫻海老拉麵面頭灑上大量櫻花蝦,湯底有超濃郁蝦味,不過食得耐有少少咸。

慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵

(白貓)豚骨拉麵

(赤貓)赤辛豚骨拉麵
覺得湯底不夠辣,加了好多七味粉,令到碗麵睇落好辣。

櫻海老拉麵
面頭灑上大量櫻花蝦,湯底有超濃郁蝦味,不過食得耐有少少咸。

• 櫻海老拉麵
  • 白貓豚骨叉燒拉麵