我哋又去食日本嘢啦!😜 今次黎到博多爐端燒😝體原來餐廳廚師喺嚟自九洲嘅日本人🇯🇵 食物款式同口味都係九洲風味😋 而且大部份食材都係嚟自日本😋仲有勁多日本客人幫襯😝店員當日好細心咁介紹食物又會翻譯俾廚師聽我哋嘅需要👍🏼勁nice🥳🥳⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚二人套餐($1280)1️⃣ 博多前菜2款金平根菜🥕:金平根菜係日式傳統家常菜😊各種根莖類蔬菜切成絲☺️用醬油、糖、味醂等調味拌炒🍳口感脆嫩☺️仲有芝麻香味😊蕃茄芫荽沙律🍅🌿:新鮮既蕃茄同芫荽🤩簡單既調味🤓清爽可口😝解膩又清新。2️⃣ 酒肴- 鹽辛墨汁魷魚🦑:濃郁的墨汁包住著爽脆既魷魚😚鹹香鹹香😝口感豐富😚幾有咬口🤩柚子魷魚鹽辛:呢款多咗幾分清爽感☺️ 柚子皮既清香中和咗鹽辛既鹹味🤨非常開胃!👍3️⃣ 燒蠑螺🐚:新鮮的蠑螺😉經過燒烤😝鮮味更加突出😍清洗得好乾淨☺️配上特製醬汁😇口感非常爽口😋 不過醬汁偏苦😕睇吓大家接受程度有幾高🤣4️⃣ 博多雞頸肉拌蛋黃柚子醋🐔: 用咗博多地鷄😆雞頸肉口感非常特別😍脆嫩有嚼勁😋搭配蛋黃和柚子醋😘味道更加豐富😛酸甜可口😏非常開胃🤩5️⃣ 燒野菜 (當日決定)燒茄子🍆:烤得超

二人套餐($1280)
1️⃣ 博多前菜2款

博多前菜

燒蠑螺

博多雞頸肉拌蛋黃柚子醋

5️⃣ 燒野菜 (當日決定)
燒茄子🍆:烤得超香🫣上面鋪咗一堆木魚絲😍內裡軟糯🤭入口即化😋 簡單的調味🤭更加能夠凸顯茄子既鮮甜🤗連唔係好食茄子嘅Mr.Mochi 都食晒🫣
燒茄子

6️⃣ 極上和牛牛舌🐮:和牛牛舌的油脂豐富🤫入口即化🤓肉汁香濃😋 烤得啱啱好😝外脆內嫩🤤
極上和牛牛舌

7️⃣ 福岡柳川名物蒸鰻魚飯🍱:鰻魚肉質細嫩🤓加埋調咗味嘅米飯🍚口感黏糯🤓用蒸籠嘅煮法可以保留鰻魚既鮮美😙 每一粒米飯都吸收晒鰻魚既醬汁☺️
岡柳川名物蒸鰻魚飯

8️⃣ 甘味(2款甜品)
天神布甸(自家製)🍮:滑嫩的布甸🥹入口即化😉甜而不膩😋 店員推介九州食法☺️將檸檬汁滴落啲鹽度😊再撈勻至啲鹽溶晒🍋🧂 𢳂一羹布甸🥄再將匙羹背面點一點啲鹽檸檬汁一齊食😝會食到第二種味道🤤
福岡太宰府名物梅枝餅(紅豆餅)🌸外皮酥脆🤓內餡香甜😏帶有淡淡的梅子香氣🌸 作為餐後甜品😏非常滿足!
天神布甸(自家製)+ 福岡太宰府名物梅枝餅(紅豆餅)

9️⃣ 白桃梳打🍑 & 青蘋果梳打🍏:兩款梳打都非常清爽🤓白桃梳打香甜可口☺️青蘋果梳打酸甜清爽😉

📍: 尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖
🚇 港鐵佐敦站D出口,步行約8分鐘
燒蠑螺
燒茄子
岡柳川名物蒸鰻魚飯
天神布甸(自家製)+ 福岡太宰府名物梅枝餅(紅豆餅)