2018-09-13 62 views
同朋友去開尖沙咀行街,係尖沙咀食野不嬲都無乜心水,最多都係去食FOOD COURT,但朋友話附近有間台式臭臭鍋,之前成日去台灣都未真係食過,於是今次決定試下新野。朋友話呢間野好出名好多人排,但可能因為平日關係,我地去到等左無耐就有位啦。店舖唔算太大,但係坐落去感覺唔會太逼,環境都算舒服。朋友叫左個小辣既「台式麻辣鍋」,呢度既辣都唔好講笑,就算平時我都會食辣,但呢度既辣真係好夠辣,試左朋友個個兩三啖都唔係太食到落去,不過係真係好惹味。入面好足料,加埋個公仔麵,感覺有D似韓國部隊鍋。因為我自己對臭豆腐無太大興趣,「8鍋」雖然主打臭臭鍋,但係除左臭臭鍋之外,其實仲有好多其他選擇,最後自己揀左個「芝士牛奶鍋」黎試。呢個芝士牛奶鍋真係一試難忘,牛奶味好濃郁,加埋塊芝士溶落個湯度,真係不得了!食到最後,我差唔多成個湯都飲埋,湯底最讚!成個鍋都好足料,有娃娃菜、白豚肉、貢丸、麻蟹柳、金針菇、蛋餃……跟套餐又有鳥冬同白飯,食到好飽好滿足。雖然話係一人一鍋,但係呢間野一個套餐已經食到好夠飽,所以就無再叫到D咩小食。兩個人埋單平均每人都係100蚊鬆D,係尖沙咀食到呢個質素既餐廳,算係物超所值。

2018-08-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 芝士牛奶鍋