2018-04-28
街角暗藏歐式coffee shop。舖面係大大既木門,原以為係高級西餐廳,但睇餐牌至知係相廉既價錢。呢日本身想同閏蜜去第間coffee shop食tea,但打去先知5點就清場,行行下偶遇呢間轉角咖啡店,見選擇都幾多價錢就合理,就決定食呢間~舖頭係自助型式,出櫃面點餐同拎餐具,所以都免收加一。因為仲要食晚飯,所以我地都係點小食為主:- 雙式芝士焗薯條 $52- 蜜糖燒南瓜沙律 $68- 煙肉忌廉意大利粉 $68- Rose Latte +$15- Matcha Latte +$15- Jasmine Tea(套餐包基本餐飲,如果特式/有特別味道果啲要加錢)最先到既係餐飲,拉花好精緻,但味道一般,係加左抹茶粉既鮮奶,朋友都有話杯Rose Latte唔好飲,好甜。不過店員有預先知會呢度既Latte係無咖啡既,所以如果剩係打算飲杯野既就唔建議黎呢間啦正餐方面,以tea黎講份量算幾大,特別係沙律,滿滿一碟。蜜糖燒南瓜沙律沙律菜好新鮮,唔會有草腥味,以甜醋調味,健康為主味道甜甜地好開胃,反而南瓜有啲失色,切得太細粒無咩飽足感。煙肉忌廉意大利粉足料,煙肉同菇份量頗多,醬汁偏稀同濕潤,食落忌廉味重,夠
呢日本身想同閏蜜去第間coffee shop食tea,
舖頭係自助型式,出櫃面點餐同拎餐具,所以都免收加一。
因為仲要食晚飯,所以我地都係點小食為主:
- 雙式芝士焗薯條 $52
- 蜜糖燒南瓜沙律 $68
- Matcha Latte +$15
- Jasmine Tea
(套餐包基本餐飲,如果特式/有特別味道果啲要加錢)
朋友都有話杯Rose Latte唔好飲,好甜。
正餐方面,以tea黎講份量算幾大,特別係沙律,滿滿一碟。
沙律菜好新鮮,唔會有草腥味,以甜醋調味,健康為主
味道甜甜地好開胃,反而南瓜有啲失色,切得太細粒無咩飽足感。
煙肉忌廉意大利粉
足料,煙肉同菇份量頗多,醬汁偏稀同濕潤,
食落忌廉味重,夠creamy,意粉係用寬扁麵,掛汁力無咁強,但有咬口,個人幾中意~
雙式芝士焗薯條
芝士焗得過左火,太乾,無拉絲,而且份量唔多,得表面有。
薯條唔差,炸得乾爽唔油,幾脆身,但以價錢黎講份量少左啲。
整體黎講,野食方面質素係唔錯既,但野飲味道唔得,亦唔正統,
想坐得舒服/影相呃下like/食下野既會係個唔錯既選擇,
但如果真係想品嚐咖啡既話相信會失望,可以揀其他