2018-04-24 69 views
終於約到台北過江龍—橘焱胡同燒肉,裝修上有濃郁中國色彩。鋪頭仲特別安排座位俾等候既食客,又有儲物櫃俾坐Bar台食客放袋,服務貼心,而且大部分員工係台灣人,好好態度。坐Bar台既好處係有專人服侍燒埋野食,我地可以安心吹水。食物係即場調味,台面有檸檬汁以及蔥花洋蔥碎用來拌肉食。係等食燒肉時,試左佢酸甜辣蘿蔔以及帶子裙邊,兩碟都好入味,有種欲罷不能既感覺。好感動,竟然係用備長炭即燒,甘樣燒出來既食物又香又原汁原味,我都係第一次係香港甘燒法。熱情既服務員先幫我地燒左霜降松阪豬,炭火逼晒啲油出來,點上檸檬汁,清新又爽口。之後係油脂分布均勻既和牛翼板肉,牛味重,嫩口,冇得頂。食左兩款肉,服務員好貼心幫我地燒左綜合野菜,消下油膩感。不得不讚下,火候掌握到位,野菜仲保持水份補足既狀態,好爽脆。然後係清酒帶子,大大粒帶子吸收左酒香,好爆汁,松葉蟹腳更係鮮甜到好似新鮮即劏一樣,極力推薦。最後係梅花豚肩排,有嚼頭,肉又實淨,送飯一流。食物固然好新鮮,服務態度更加冇得頂,每燒完一樣例必換網,務求唔痴肉又唔燶。等既過程中,服務員都會同我地傾下野食岩唔岩口味之類,感覺好受重視。