2021-08-17
古早味蛋糕舖係呢幾年喺香港開得越來越多,特別係九龍區特別多。早排去開深水埗睇figures同黃金商場買電子野,經過呢間古早味蛋糕店,俾佢三層巨無霸蛋糕吸引住,之前食開嘅都係原味或者係得一層嘅。除咗巨無霸,現成即日出爐嘅古早味蛋糕味道都有十幾款可以揀,佢哋整過嘅味道多過70幾隻(相信係全港最多!)。聽老闆娘講佢哋平時都會研究整新嘅味道,有最鍾意食嘅榴槤🤫估唔到黑糖薑味/ 薑汁味/ 陳皮紅豆都有,啱晒啲老友記口味。佢哋嘅古早味蛋糕每日新鮮製造,唔會放過夜,務求比顧客食到最新鮮嘅~.🥚🧀鹹蛋芝士肉鬆巨無霸 $89作為芝士同鹹蛋控嘅我好鍾意食呢個,原來第二同第三層嘅肉鬆同個面嘅肉鬆係唔同種類,雖然呢三款食材加埋一齊都唔會好‘漏’。.🍫🍔特級骯髒朱古力巨無霸 $89個賣相已經冇得輸!估唔到古早味蛋糕都可以整到好似朱古力西餅咁,最特別嘅係佢面上面嘅 toppings 例如早餐麥片,曲奇都係無糖嘅,而蛋糕嘅朱古力係純可可粉製造,同出面食到淨係甜嘅好唔同~入口好鬆化.最鍾意嘅就係佢哋採用低糖小油配方,食多件都唔怕肥🤣 黃金邊(唔燶邊)蛋糕底(唔燶底)入口即溶!蛋糕一般可以存放三日,如果想整熱嘅話建議用
🥚🧀鹹蛋芝士肉鬆巨無霸 $89
🍫🍔特級骯髒朱古力巨無霸 $89
蛋糕一般可以存放三日,如果想整熱嘅話建議用電飯煲👍🏻