2019-07-10
香港人愛台灣的程度應該不輸台灣人。 周圍都是台式飲品、台式火鍋、台式料理。 香港人對台灣任何食物喜愛程度也十分之高,講咁耐都是想同大家講,有家台式料理小店又幾好食喎。 不過地點真係唔易搵。 🤣今日係灣仔接老公收工,兩枝公唔通又大魚大肉咩。諗住來個輕便小抄就算。 我問老公平日你們午餐食咩? 他就靈機一觸話不如食台灣野呀! 我同同事平時都有食開。 😗穿過後行,好似另一片天咁。 去咗一個小清新小文青嘅地方成個大草坪嘅牆身,內裹環境超大,光猛! 座位是木製的,入到去好舒服。 話明小餐館,餐牌都簡約些,一張點餐紙搞掂曬。 價錢又係大眾化,是打工仔糧尾恩物餐廳🤣原來依家好先進,可以直接係電話落單,落單無拘束,又唔怕寫漏單。 正我叫咗個紅燒牛肉麵一碗麵大約有三舊牛腩肉一舊筋牛腩好嫩口入味,不會 ‘鞋’ 麵條軟硬度適中,湯的油份並不多。 我老公叫咗個鹽酥雞肉燥拌麵🎈鹽酥雞份量多多,咬口不會全是炸粉,抵讚。 ✅拌麵的麵條完全吸引曬湯汁,唔會太淋。 我試過一啖都覺得入味。 每啖都會食到肉操同湯汁。 食台灣野點可以無滷蛋呢🤣滷蛋味道正宗 ,不過半生熟似的糖心蛋就更完美❤️再加多個麻醬青菜,將所有食野的罪惡感減
穿過後行,好似另一片天咁。 去咗一個小清新小文青嘅地方
話明小餐館,餐牌都簡約些,一張點餐紙搞掂曬。
價錢又係大眾化,是打工仔糧尾恩物餐廳🤣
我叫咗個紅燒牛肉麵
一碗麵大約有三舊牛腩肉一舊筋
牛腩好嫩口入味,不會 ‘鞋’
麵條軟硬度適中,湯的油份並不多。
我老公叫咗個鹽酥雞肉燥拌麵🎈
鹽酥雞份量多多,咬口不會全是炸粉,抵讚。 ✅
拌麵的麵條完全吸引曬湯汁,唔會太淋。
我試過一啖都覺得入味。 每啖都會食到肉操同湯汁。
食台灣野點可以無滷蛋呢🤣
滷蛋味道正宗 ,不過半生熟似的糖心蛋就更完美❤️
再加多個麻醬青菜,將所有食野的罪惡感減輕些(自己騙自己中😅)
他們的餐飲不輸外邊的台式飲品店。
左:檸檬紅茶
右:檸檬綠茶 (better 🧚🏻♂️)
整體依家的性價比不錯,糧尾之選🥰