2022-11-11
一路食開茶木,覺得佢質素都幾好。今日嚟咗黃埔御膳坊呢間主題店,主打高級茶飲。環境都幾Chill, 餐牌同裝修都行簡約休閒路線。見呢個晚市二人餐有齊小食、主食、飲品同甜品揀,$258都唔貴啊。小食:櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)櫻花蝦分量好多,令個魚湯更加香濃。路邊攤小食(+$16)值得加錢轉啊😋~ 蒜香台灣腸非常香甜,一片片食唔停😆鹽酥雞扒炸漿keep到香脆,雞肉亦唔嚡口。炸魚丸熱辣辣,一啖咬落去仲爆汁添❤️好食。主菜:紅蔥醬燒豬軟骨麵湯底紅燒味濃,加上紅蔥配料都幾惹味。豬軟骨炆得非常冧😋闊條手作麵好有台灣風味,要趁熱食,凍左就會偏淋。烏魚子元貝手作麵烏魚子味道鹹香,加入忌廉令到個醬更稠身。手工麵好彈牙、掛汁👍🏻只係個人覺得個醬偏重口味。元貝煎得好香,同蠶豆、菇類配料好夾。飲品:木柵鐵觀音奶茶(少甜)(+胚芽及$5 仙草凍)唔係好重味嘅奶茶,反而飲到茶底既香味😀加入仙草同胚芽增加口感,冇咁邪惡又好飲。脆脆奶茶(少甜少冰)(+寒天晶球)呢杯賣相同打卡一流😆超級肥仔水 haha 有齊奶蓋、寒天、朱古力醬阿華田碎,非常豐富,甜味較重。甜品:紅豆抹茶冰淇淋好味又足份量的雪糕球,紅豆都夠甜夠大粒😇難得
小食:
櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
櫻花蝦分量好多,令個魚湯更加香濃。
路邊攤小食(+$16)
路邊攤小食
主菜:
紅蔥醬燒豬軟骨麵
烏魚子元貝手作麵
飲品:
木柵鐵觀音奶茶(少甜)
(+胚芽及$5 仙草凍)
脆脆奶茶(少甜少冰)
(+寒天晶球)
甜品:
紅豆抹茶冰淇淋
好味又足份量的雪糕球,紅豆都夠甜夠大粒😇
難得嚟到,追加多咗個小食台式滷味拼盤($86)
5款滷水雞翼、牛𦟌、豆腐、五花腩、溏心蛋都好入味,肉質算幾滑,唔錯丫。