2017-10-12
朋友介紹太子開左間台式蝦煲,好似都幾出名,就book左呢間黎試下喇。位置係旺角警處附近,行5分鐘左右就到,都算幾易搵。因為book左枱所以唔洗等位,不過再夜小小都見多人,都要等多一陣先比有位,因為舖面唔太大,唔算多枱,所以最好都係book定唔洗等咁耐。我地4個人叫左2款蝦煲同埋幾款台式小食。蝦煲揀左奶油蝦同埋咸蛋黃蝦。奶油蝦係台式風味,煲底放左洋蔥,洋蔥同蝦吸晒奶油香味,好濃郁嘅奶油香。 而咸蛋黃蝦係港式風香,放左3隻咸蛋黃落去壓碎起沙,再留番小小粒,食落去好香,好野味之餘仲好有咬口。記得食蝦要食晒殻d汁,剝完殻再點煲入面嘅汁,所有精華都要食晒佢😋一煲有6隻蝦,老闆親自係店入面個魚缸到拎佢地試黎,即叫即整,保證新鮮。小食方面叫左台式香腸,佢有傳統個種紅色台灣腸之外,仲有中間黑色個款,老闆話係墨汁腸,中間亦有墨魚肉粒,配埋蒜頭食真係好好味。另外叫左個麻辣臭豆腐,佢冇香港d 臭豆腐咁臭,不過都有淡淡臭味,食落去麻辣味重,除左豆腐仲有腐竹同埋豬紅,全部都吸左麻辣湯,咬落去湯出番黎,正👍🏻食台灣野點少得魯肉飯,除左魯肉飯仲有一個魯肉鮮蝦湯米粉,係用左台灣新竹米粉,再加左魯肉碎,湯用左鮮蝦湯,成
食台灣野點少得魯肉飯,除左魯肉飯仲有一個魯肉鮮蝦湯米粉,係用左台灣新竹米粉,再加左魯肉碎,湯用左鮮蝦湯,成隻大頭蝦係晒到,米粉爽口彈牙,湯味濃,蝦亦多肉多膏,值回票價。
最後點少得甜品,呢到甜品一定要試,未食過咁特別嘅雪糕同雪葩。蕃薯雪糕真係用一個雪硬左嘅蕃薯裝,面雪糕係好滑,好真實嘅蕃薯味,淡淡都係蕃薯香。而柚子雪葩都一樣,柚子味亦品係人造味道,係好真實,酸酸甜甜,真係好似食緊個雪凍左嘅柚子咁。雖然價錢都貴,不過真心要試下。