2023-10-03
🌼台蔡滷肉飯🌼位於荃灣海壩街,喺附近都有好多美食之選,之前上網睇過見到呢一間係來自台灣人🇹🇼開嘅,所以嘢食質素應該有返咁上下😍,入到去地方唔算好大,座位之間都比較狹窄,呢度都係電子落單,大概等咗一陣就可以入得🍲爆蔥滷肉飯 $73: 呢一款滷肉飯的確唔樣惹少,價錢包埋嘢飲都算合理,份量我覺得都算多,見圖都知佢有勁多蔥花,而下層就係魯肉飯,另外再醒多隻溫泉蛋,我呢碗飯嘅精髓就係啲魯肉,醬汁豐富,肥瘦均勻😋,基本上可以撈勻晒啲飯嚟食,再加左隻蛋撈飯一流🤤🤤🤤🧋大紅袍珍珠奶茶 :嘢飲方面就係叫咗呢一杯大紅袍珍珠奶茶,佢係用咗大紅袍茶葉去做嘅茶底非常香濃,珍珠甜度啱啱好,非常煙靭👍🏻🐔鹽酥雞套餐 $85 :另外一個餐就叫咗鹽酥雞飯,佢哋呢度其中一樣必食嘅就係鹽酥雞😍,炸到外脆內軟,炸粉又夠薄,仲有勁多肉汁,超酥軟🤤,另外再加左九層塔作點綴,伴飯一流👍🏻👍🏻另外配左一碗細嘅滷肉飯,夠晒飽😆😆🧋百香果芒果沙冰 :味道唔淡,又唔會過甜,佢地好貼心,都係用外賣杯,方便你飲唔晒攞走都得😉🫔肉鬆起司蛋餅 $38 :次次食親台灣嘢必食嘅就係呢款蛋餅,雖然呢度款式唔太多,不過最受歡迎嘅肉鬆就一定要有😆,呢一款蛋
🫔肉鬆起司蛋餅 $38 :次次食親台灣嘢必食嘅就係呢款蛋餅,雖然呢度款式唔太多,不過最受歡迎嘅肉鬆就一定要有😆,呢一款蛋餅都幾大份,價錢幾抵,餡料豐富,而佢個薄餅煎到金黃色超鬆脆,必食之選🙌🏻🙌🏻
🐔麻油雞 $52 :最後呢一款我哋單點左一份麻油雞,佢其實有套餐,單點就大份啲,本身都有幾多材料,除咗雞肉之外,仲有豆卜,金菇作配料,另外再加埋杞子等,好一份滋補嘅湯水👍🏻👍🏻,通常煲完湯嘅雞肉都會好老,但呢度嘅所有配料都可以食得到,雞肉幾嫩又入味,豆卜就唔再講,整個雞湯都非常濃郁惹味🤣🤣