2018-10-25
從天后開分店到西環,今次終於黎到試下味道如何72小時慢煮豬軟骨飯,豬軟骨煮得好軟腍下面仲有幾舊蘿蔔,同樣炆得甜腍. 調味方面我以為會類似肉燥飯,但其實更似屋企平時住家菜,簡單鼓油炆菜味道台灣紅燒牛肉麵 $88同朋友都比較喜歡呢個,麵質唔會太腍..牛肉帶筋但依然炆得香軟,一邊有紅白蘿蔔. 湯底都算幾濃,有點切碎酸菜,酸酸甜甜幾好食. 如果酸菜份量再多d 就更好.脆炸五香雞卷 $38又一次搞錯,聽名成日覺得佢係類似炸雞. 原來係似炸丸咁,炸得好香脆. 一邊係類似潘泰酸甜醬,mix 埋都唔錯蚵仔煎 $88發現係香港食蚵仔煎好難食到台灣風味...雖然蚵仔都唔腥,但亦無其鮮味,係香港食過幾間台灣餐廳既蚵仔煎,始終無台灣食過既滋味. 建議選其他菜式會更滿足佈置好有特色,除左一個個燈籠,廚房個邊亦係彷夜市設計掛住一個個菜式價錢牌.
72小時慢煮豬軟骨飯,豬軟骨煮得好軟腍
台灣紅燒牛肉麵 $88