2016-09-08
香港華洋雜處,各處鄉村各處例。對美食嘅追求無分國界,所以香港地充滿各式各樣有地道特式嘅食肆。呢間新開小店專門賣台式地道甜品,店小坐位更少,只有三個坐位同一張立食枱!!裝修簡單乾淨,類似香港八十年代嘅快餐店。聽住國語同閩南話歌曲嚟叫嘢食,真係好有台灣FEEL😁舖頭面臨大馬路,所以老細用膠做屏風,既阻風隔音,又可以望住街景食嘢。黑丸嫩仙草$30既然以此命名,梗係要試吓呢個招牌菜。呢個名對於香港人可能比較陌生,其實黑丸即係台式珍珠奶茶嘅珍珠,嫩仙草就係涼粉。同間舖嘅裝修一樣,呢個甜品以傳統做法,以牛奶綠頭仙草做底,之後加金瓜圓芋圓同黑丸。其實我最想試嘅係芋圓同金瓜圓,因為從來未試過喺香港食過有台灣味道嘅芋圓,一係太腍,一係太散。呢次食嘅芋圓、金瓜圓,四方圓角似枕頭,天然芋頭、蕃薯甜味加Q彈口感,越食越想食,而且唔會一咬就散,有少少似韓國年糕嘅口感。牛奶撈埋仙草同綠豆,食落充實飽肚,珍珠非常彈牙,比其他珍珠奶茶店提供嘅更出色。店雖簡陋但風味搭夠,老闆ONE MAN TEAM一腳踢,態度殷勤親切,可惜眼闊肚窄,唯有下次留肚試吓其他款式。
香港華洋雜處,各處鄉村各處例。對美食嘅追求無分國界,所以香港地充滿各式各樣有地道特式嘅食肆。 呢間新開小店專門賣台式地道 甜品,店小坐位更少,只有三個坐位同一張立食枱!!裝修簡單乾淨,類似香港八十年代嘅快餐店。聽住國語同閩南話歌曲嚟叫嘢食,真係好有台灣FEEL😁舖頭面臨大馬路,所以老細用膠做屏風,既阻風隔音,又可以望住街景食嘢。
既然以此命名,梗係要試吓呢個招牌菜。呢個名對於香港人可能比較陌生,其實黑丸即係台式珍珠奶茶嘅珍珠,嫩仙草就係涼粉。同間舖嘅裝修一樣,呢個甜品以傳統做法,以牛奶綠頭仙草做底,之後加金瓜圓芋圓同黑丸。其實我最想試嘅係芋圓同金瓜圓,因為從來未試過喺香港食過有台灣味道嘅芋圓,一係太腍,一係太散。呢次食嘅芋圓、金瓜圓,四方圓角似枕頭,天然芋頭、蕃薯甜味加Q彈口感,越食越想食,而且唔會一咬就散,有少少似韓國年糕嘅口感。牛奶撈埋仙草同綠豆,食落充實飽肚,珍珠非常彈牙,比其他珍珠奶茶店提供嘅更出色。 店雖簡陋但風味搭夠,老闆ONE MAN TEAM一腳踢,態度殷勤親切,可惜眼闊肚窄,唯有下次留肚試吓其他款式。