2021-12-03
台灣你妳you you今日森仔去到紅磡附近工作。做完之後,梗係要搵一些好西獎勵一下自己❤️❤️今次搵左之前係荃灣食過嘅台式小店:你妳you you ❤️❤️❤️。紅磡嘅分店係近期新開張的,主打外賣自取,沒有堂食。但是,加了一個極佳的打卡位,猶於多啦A夢的隨意門😆😆外觀裝修真的很精美,值得買完飲品或美食打卡🤓食物方面,森仔真係好肚餓,叫了一個酥炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱,芝士肉鬆蛋餅🥞和芋泥肉鬆吐司🍞,配2杯台式飲品😆酥炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱此便當🍱真係非常豐富,能夠滿足我想吃多種餸菜的慾望。雞扒較為簿身,炸得脆口,森仔略嫌較乾。而花枝丸就100%,彈牙有口感,正!台式便當最重要的當然是肉燥飯,滷水汁惹味,配上半肥瘦碎肉,有豐富口感,不會太硬。芝士肉鬆蛋餅🥞蛋餅煎得恰到好處,蛋味濃濃的。再加上大量芝士和肉鬆,十分搭配之餘,口感亦有層次。😆捲在一起,配上燒汁,好好味丫😋芋泥肉鬆吐司🍞此又係經典神作,森仔每次也會叫一份。吐司🍞烤得外脆內軟,加上大量嘅肉鬆和芋泥,份量十足❤️❤️❤️正正係3種不同餡料和包底,所以食落口層次分明,有軟,脆,鬆口感😚最後,2杯台式飲品分別是金鑽鳳梨茶和荔枝紅茶☕️。這兩杯茶底均是紅茶☕️
今日森仔去到紅磡附近工作。
做完之後,梗係要搵一些好西獎勵一下自己❤️❤️
紅磡嘅分店係近期新開張的,主打外賣自取,沒有堂食。
但是,加了一個極佳的打卡位,猶於多啦A夢的隨意門😆😆
外觀裝修真的很精美,值得買完飲品或美食打卡🤓
酥炸雞扒花枝丸肉燥便當🍱
此便當🍱真係非常豐富,能夠滿足我想吃多種餸菜的慾望。
雞扒較為簿身,炸得脆口,森仔略嫌較乾。
而花枝丸就100%,彈牙有口感,正!
芝士肉鬆蛋餅🥞
蛋餅煎得恰到好處,蛋味濃濃的。
再加上大量芝士和肉鬆,十分搭配之餘,口感亦有層次。😆
捲在一起,配上燒汁,好好味丫😋
芋泥肉鬆吐司🍞
此又係經典神作,森仔每次也會叫一份。
最後,2杯台式飲品分別是金鑽鳳梨茶和荔枝紅茶☕️。
這兩杯茶底均是紅茶☕️,夠香濃。
甜度和冰度可自由揀選。
配上不同的果味又有不同感覺❤️❤️
當中,金鑽鳳梨茶底部確實有鳳梨🍍碎,較有咬口!