2017-10-18
2062 views
去到台灣夜市,M佬就鍾意右手拎住杯珍奶,左手拎住一袋二袋嘢食,而我A姐就鍾意左手拎住杯白玉苦瓜,右手拎住一支竹簽,篤M佬嗰一袋二袋嘢食,又餵吓佢食,其實去夜市都可以好sweet架!不過,除咗sweet,夜市嘅嘢食,我同M佬都好鍾意架!但我哋都有好一段時間無去過台灣喇,今日路經紅磡,發現喺台灣好出名嘅魔法雞排登陸咗香港呀!香辣多力滋雞扒配海苔呢到嘅雞扒分為四大炸法,分別係傳統台式炸皮、麵包糠炸皮嘅胖果雞扒、上兩次炸粉嘅拍手雞扒同用粟米粉漿嘅多力滋(Doritos)雞扒。我哋今日就揀咗香辣多力滋雞扒配海苔,呢個多力滋外表真係好似Doritos咁,有波浪坑紋,一咬落去,好脆口,啲肉汁咇晒出嚟,雞肉又滑又嫩,而且食落仲有淡淡粟米味!大腸包小腸 喺香港好少機會見到大腸包小腸,難得一見,一定要試試!外層係烤過嘅糯米腸,中間夾住台式香腸,加埋蒜蓉、生菜同蛋黃醬就成為了呢度嘅獨家口味,好惹味架!吉列雞扒涼拼稻庭烏冬食咗咁多煎炸嘢,不如叫多個稻庭烏冬,俾自己refresh吓!稻庭烏冬入面除咗有青瓜絲、蘿蔔絲之外,仲有最重要嘅溫泉蛋同秘製醬汁,撈勻嚟食好好味架,令油膩感大大下降!不得不提嘅係入面嘅吉列雞扒
吉列雞扒涼拼稻庭烏冬
食咗咁多煎炸嘢,不如叫多個稻庭烏冬,俾自己refresh吓!稻庭烏冬入面除咗有青瓜絲、蘿蔔絲之外,仲有最重要嘅溫泉蛋同秘製醬汁,撈勻嚟食好好味架,令油膩感大大下降!不得不提嘅係入面嘅吉列雞扒,微辣又脆口!
珍珠奶綠、芒果雪碧冰沙
珍珠奶綠
芒果雪碧冰沙
兩杯飲品都好好味,綠茶味好出;而芒果雪碧就夠晒解喝。