2015-02-18 234 views
台灣美食, 我會偏向選擇街頭小食, 粉麵, 包包糕點類, 手調飲品之類.事關舊年公司員工大旅行去台灣,已經安排左當地台灣人都讚好的高級中式飯店, 點知大多同事都話食物”唔多掂”!!! (>.<)於是係夜市, 摶命咁食個人經驗 : 以前做過台灣公司, 香港分公司員工要飛到台北食尾牙年夜飯(中菜)可能係香港人的味蕾要求高啦! 我地几個香港同事真係食到扁曬咀......個人感慨 : 我指擺酒宴客一圍圍鮑參翅肚, 場面好GRAND果D台灣菜, 好少可以做到功夫到家.對比之下, 台灣小吃真係好味好多.所以係香港去台灣餐廳, 我會選擇以台灣小食為主的餐廳(^.^)今次同朋友就去左奧海城附近的士林棧, 至在食完可以過奧海城行街街, 嘻嘻.一坐底就見到枱墊, 有几款熱的特飲, 呢排天氣凍, 叫左杯熱紅棗飲(紅棗補身, 薑茶暖身)再看看牆上的圖片介紹, 同埋大圖餐牌< --最緊要有圖!! 可以快D決定落ORDER我想食果D: 淮山沙律, 皮蛋肉鬆豆腐, 牛利, 牛肋條, 竟然沽清!!!!唯有改為筋肉雙雄再加其他小食配粉麵吧.呢款筋肉雙雄(牛展和牛筋), 真係煮得好淋好入味, 豐富

於是係夜市, 摶命咁食

對比之下, 台灣小吃真係好味好多.

筋肉雙雄(牛展和牛筋)餐
呢款筋肉雙雄(牛展和牛筋), 真係煮得好淋好入味, 豐富ge骨膠原, 一咬即溶, 我皮膚喜歡呀
梅貴豬扒
下方-梅貴豬扒:梅頭肉本身嫩滑, 配上梅粉, 咬落少少酸, 呢個梅粉的酸, arm arm好帶出左肉的鮮味,咪看佢外表深啡色, 只不過係梅粉的顏色, 一D都唔硬喎

上方-芝心雞扒 : 並非台式炸到硬掘掘果D.
芝士係釀入雞扒度, 但佢地用左煎封肉汁的方法, 好JUICY好滑.
芝心雞扒
諗返起, 台式炸到硬掘掘果D, 食落真係要用D牙力,呢個改良左個雞扒, 我LIKE(註: 我唔鐘意食太硬ge野
蒽油撈麵
蒽油撈麵 : 蒽油加秘制醬汁, 淋係熱辣辣的麵上, 聞到已經好香, 好快己經食左成碗,
食曬
几個女仔每人几十蚊,食咁多款特別的食物,都係呢個价錢, 仲想點.
2015-02-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)