有啲餐廳唔係你話想食就食到,皆因佢哋人氣超高,訂枱請早,「安平燒肉」就係其中一間。上網得知佢係牛大人嘅燒肉版,令我抱好大期望😜。我同朋友都係食肉獸,呢日大家一齊攞咗假中午嚟吃到飽!餐廳位於旺角創興廣場,樓層面積大,座位寬躺,枱面亦夠大,放廿碟肉都無問題🤣。呢度嘅設計係可以令人好舒服咁食放題,衛生環境又夠乾淨。安平燒肉🔥🥩提供四個級別嘅120分鐘任食套餐,由平至貴包括原住民鹽燒豬肉(38款)、安格斯嫩牛(57款)、SRF黑牛(74款)以及澳洲M5和牛(81款)。概括而言就係價錢越貴,款式越多,食材越高質。我哋叫咗最貴嗰個「澳洲M5和牛吃到飽」套餐,💡17:30前離座每位承惠$358,星期五六日就再加$20。餐廳嘅上菜速度好快,而且亦無出現漏單嘅情況👍。純粹我哋為食兼好肚餓,先至大滿貫咁一次過嗌咗好多。不過其實每款肉都係得幾片,所以我哋全部食晒㗎,輕鬆KO,無做大嘥鬼👻。凡惠顧M5和牛餐嘅客人會獲贈一客兩條嘅嚴選牛舌芯👅,肉質比起一般片裝嘅細嫩。就我而言,食燒肉即係食燒「牛」肉,我哋差唔多食匀哂咁多款牛🐮。唔到你唔信,最貴個餐先有得食嘅幾款牛係最好食,零舍不同!佢哋包括澳洲M5和牛肩胛肉、
嚴選牛舌芯
就我而言,食燒肉即係食燒「牛」肉,我哋差唔多食匀哂咁多款牛🐮。唔到你唔信,最貴個餐先有得食嘅幾款牛係最好食,零舍不同!佢哋包括澳洲M5和牛肩胛肉安格斯牛小排護心肉。前面兩款嘅油脂同肉味特別強,我哋Encore咗。
澳洲M5和牛肩胛肉、安格斯牛小排
唔係每款牛都有用上紙條介紹,所以有部份我唔係好分到🙈。不過我嘗試睇返手機落單入面嘅圖片,大致上都能配對。我認為牛肋條、牛仔骨、牛舌同牛柳粒嘅辨認度比較高,味道亦較有特色。但其實冇邊款係差,全部都好。
SRF極黑牛肩胛肉、SRF極黑一口牛、安格斯牛小排
SRF黑牛餐:SRF極黑牛肩胛肉SRF極黑一口牛
嚴選牛仔骨、秘制牛肋條
SRF黑牛餐:嚴選牛仔骨秘制牛肋條
三角牛肩肉、澳洲M5和牛肩胛肉
SRF黑牛餐:三角牛肩肉
山椒牛柳丁、護心肉、老虎雞翼
SRF黑牛餐:山椒牛柳丁(無洋蔥嗰款) (另外嘅係護心肉老虎雞翼)
安格斯牛板腱、嚴選牛舌、厚切上選牛腹肉
安格斯嫩牛餐:安格斯牛板腱嚴選牛舌厚切上選牛腹肉
安平私房牛腹肉
安格斯嫩牛餐:安平私房牛腹肉
黑椒洋蔥牛舌
安格斯嫩牛餐:黑椒洋蔥牛舌
咖喱味西班牙豬五花、原住民鹽燒肉
薑汁厚切雪花豬
非牛肉嘅肉我哋都要咗幾款,例如原住民鹽燒肉咖喱味西班牙豬五花薑汁厚切雪花豬老虎雞翼等。🐷豬肉類唔錯,特別係原住民嗰款腩肉脂肪夠厚,燒完仲好多汁,記得要沾蒜醋食。
台灣小枕頭
台灣小枕頭,燒麻糬好得意啊🍡。麻糬未燒之前係一塊薄片,放上爐用細火輕燒,慢慢就會燒至漲卜卜。麻糬並唔係好煙韌嗰種,但就富有米香,沾煉奶食,甜甜的,幾滋味。
爽彈虎蝦、燒帆立貝
餐廳主打燒肉,所以海鮮選擇唔多,但幸好食材新鮮。我哋要咗爽彈虎蝦燒帆立貝,兩樣都大大隻,其中虎蝦超正,肉質爽彈🦐。
麻辣一口鮮貝、奶油金菇、起司鵪鶉蛋、絲瓜煮蜆
用錫紙杯裝住嘅食材,只需放喺爐邊燒至湯汁發滾即可,食用非常方便!圖中嘅四款由左至右數起,分別係麻辣一口鮮貝奶油金菇起司鵪鶉蛋以及絲瓜煮蜆。🌶麻辣味道強勁,但又好「麻」,令人又愛又恨。金菇比較普通,而鵪鶉蛋就非常邪惡🍳。絲瓜煮蜆味道清甜,蜆本身應該熟咗,因為一開始已經開咗殼。
粟米、杏鮑菇、鳳梨、士林小香腸
自助食材區主要擺放適合燒烤嘅蔬菜🌽,我哋拎咗唔係好多,只有粟米杏鮑菇鳳梨,呢幾樣嘢真係好啱燒嚟食🈴。另一邊廂,雪櫃入面竟然收埋一條士林小香腸,唔好睇肉腸其貌不揚,都幾好食㗎。
安平炸蚵卷、澎湖花枝排
除咗燒烤外,餐廳仲提供台灣夜市小吃🇹🇼,我哋嗌咗其中兩款試下,包括安平炸蚵卷澎湖花枝排。炸物好有水準,估計係新鮮熱辣炸起,所以溫度夠熱,外皮亦都脆。🦑花枝排真材實料,口感唔粉。炸蚵卷並無太重蠔味,正常發揮。
櫻花蝦乾伴手工麵
櫻花蝦乾伴手工麵,🍜叫麵食純粹因為好奇,佢比想像中大碗,如果細食嘅建議唔好嗌。不過其實佢都幾好味,🌸櫻花蝦撈埋肉燥超惹味的,麵條用上刀削麵,適合掛汁。題外話,自助區可以自製一個類似口味嘅飯🍚。
檸檬愛玉
甜品方面,每人可揀選一款哈根大師雪糕或者檸檬愛玉🍋,個人推介後者多啲,始終雪糕周圍都有得食。愛玉口感同啫喱一樣,另外仲搭咗唔少菠蘿粒、珍珠同椰果等配料,而檸檬味就唔酸的。
飲品方面,當然唔少得餐廳自家冷泡嘅無糖茶🍵,我相信食過牛大人嘅對佢唔會陌生。除咗大雪櫃外,仲有三款飲品可以喺App落單,我哋要咗百香果綠茶同埋冬瓜茶,兩杯都好飲,特別係後者,而且嗌咗少冰少甜後,真係唔會甜到起啖。
每枱放有一個「安平四沾汁」調味架🧂,四款汁醬包括安平黃金醬(甜)、檸檬汁(酸)、辣椒醬(辣)同特調醬油(鹹),每款各有唔同作用。我最鍾意黃金醬,甜甜哋幾清新,佢係由蔬菜汁同台灣麻醬製成。
總括嚟講,喺安平燒肉開餐帶畀人好大嘅滿足感💯,選擇超多超繽紛,真正能吃到飽😋。個人認為比起打邊爐出色,因為更加食到肉嘅美味。唔想食咁貴可以考慮中間嗰兩個餐,其實啲牛肉質素都係合格以上。聽人講晚市食等位要等好耐,如果好想食,不妨試吓午市嚟幫襯吧。
2021-04-30
$400 (Lunch)
安平私房牛腹肉
黑椒洋蔥牛舌