2024-01-11
[📍銅鑼灣|Check In Taipei - 臺北棧]今次黎到臺北棧 試試新派台式菜餐牌入面既飲品食物甜品既款式配搭好新穎平時食台灣野食到悶既你 呢到一定比到驚喜你一入到餐廳 已經感受到同其他台式餐廳好唔同裝修設計非常靚 睇得出每件傢俬既設計擺放都係有心思的 環境坐位都非常寬敞 成個感覺好柔和好舒適如果有幸坐到窗邊位 仲可以望住海景食野環境方面 絕對無得輸🐮酸菜魚湯牛肉麵(刀削麵)平時辣辣地既牛肉麵就食得多 配搭酸菜魚湯既牛肉麵就真係唔多飲第一啖湯 酸辣味非常香濃 牛展亦都好有咬口 而且牛展唔會好薄 啖啖肉 配合埋煙韌煙韌既刀削麵 呢個配搭好新鮮既牛肉麵有驚喜🐷招牌魯肉飯魯肉粒切成長條狀的 肥肉偏多 肉質偏鬆軟飯粒偏向濕潤 而且味道夠濃郁 夠哂惹味🍳肉鬆皮蛋蛋餅蛋餅皮偏軟身 皮蛋非常足料 大大粒配合埋沙律醬 大大啖 好滿足🧄蒜香三色台腸一次過可以食哂原味 黑椒味同墨汁味既台灣腸加埋炸蒜片 非常可口惹味🍬芋泥三Q拿破崙賣相好觸目既特色手工甜品 口感層次非常豐富 除左有芋泥同麻糬 表面仲有一層滿滿的鹹蛋黃碎 令到成件事鹹香鹹香 好特別千層酥皮非常鬆脆 充滿牛油香 好有心思地芋泥入面保留左
今次黎到臺北棧 試試新派台式菜
餐牌入面既飲品食物甜品既款式配搭好新穎
平時食台灣野食到悶既你 呢到一定比到驚喜你
一入到餐廳 已經感受到同其他台式餐廳好唔同
如果有幸坐到窗邊位 仲可以望住海景食野
環境方面 絕對無得輸
🐮酸菜魚湯牛肉麵(刀削麵)
平時辣辣地既牛肉麵就食得多
賣相好觸目既特色手工甜品 口感層次非常豐富
千層酥皮非常鬆脆 充滿牛油香
好有心思地芋泥入面保留左芋頭粒 有咬口之餘亦唔會太甜
配合埋軟糯軟糯既麻糬 味道很可以
🥛綠豆沙牛乳(固定甜度)
綠豆沙甜度岩岩好 飲落去仍然保留到綠豆沙起沙既口感
🍵熱冬瓜茶鮮奶(固定甜度)
冬瓜茶味道偏甜 天氣涼涼地飲就岩哂
🐮酸菜魚湯牛肉麵 $148