喺尖沙咀等朋友之際,預期企住等,倒不如搵個地方坐低。舊K11商場内開咗間新嘅飲料店,名叫「大苑子」,原來大有來頭,係嚟自台灣嘅過江龍店🇹🇼。由於係新開,小店現時做緊唔少推廣優惠活動,當中包括購買指定飲品有九折,又或者可以喺網上買Coupon,即買即用,幾方便👍。小店設有少量堂食座位,感覺寫意,行到攰坐低歇下腳都幾舒服😘。台灣金桔粒脆纖果($36/大杯),呢杯採用台灣水果嘅特飲正啊喂!🍊鮮搾金桔,香味撲鼻,酸度無檸檬咁強,嗌三分糖啱啱好。同時,飲品配料同樣出色,包括有脆脆嘅脆纖果(奇亞籽?)、軟QQ嘅愛玉啫喱以及蘆薈等,咀嚼口感豐富,而且更富有膳食纖維,健康之選。黃金珍珠紅茶拿鐵($31/中杯),拿鐵帶有自家特色,茶味唔算好香,但勝在唔會太甜🌿️,而且口感亦都幾順滑。珍珠晶凝通透,質感煙韌,啜極都仲有☺️。芒果鮮奶酪($28),甜品同想像中有啲出入,因為「奶酪」一詞令我諗起乳酪或酸奶🥛,但佢實際上係奶凍,或者用英文Panna Cotta形容更貼切。不過最值得讚係台灣愛文芒真係好甜啊🥭!總括嚟講,呢間飲料店唔錯,用水果做主題,有賣點,殺出條血路🤣!但可能由於係新開,小店暫時有唔少產品都未能提供
台灣金桔粒脆纖果
黃金珍珠紅茶拿鐵
芒果鮮奶酪
總括嚟講,呢間飲料店唔錯,用水果做主題,有賣點,殺出條血路🤣!但可能由於係新開,小店暫時有唔少產品都未能提供,期待遲啲有機會試埋其他口味啊。
2021-12-14
$35 (Other)
台灣金桔粒脆纖果