2019-03-14 2078 views
八月堂新店於將軍澳東港城開幕,一開張就多人到喊😆真心好想試八月堂嘅牛角包🥐好耐! 無奈之前得一間分店係太古,唔近草根,一直未試到😣,今次開係東港城,九龍人終於唔洗過海🌊都食到啦🤘🏻。今次仲試到新店推出嘅特色口味🥰同黃金塩羅頌。📍焦糖布丁($23)Caramel Pudding Croissant 估唔到布丁同牛角包🥐都扯得上關係,焦糖味突出,所以亦較甜🍮,布丁滑溜牛角包香脆。因為布丁濕度會容易令牛角包變軟,所以一定要即食啊。(東港城店限定)📍榛果馬卡龍($22)Hazelnut Macron Croissant而另一款爆谷味就冇呢個問題,榛果keep 到脆卜卜,甜度剛好,幾正嫁!😋📍黃金塩羅頌($38)超大的一個🌟,4人分享都可以🙈。質感係綿密嘅麵包🥯,飽肚感強,外面有好香嘅牛油味,但由於好大個,食到中間會覺得有d寡,吃多幾啖好影膩,草根都係中意輕盈嘅牛角包多d🥐😆。牛角包有鹹有甜,唔油膩夠酥脆,一個唔算好大個,口感輕盈👍🏻,食完唔會有罪惡感。草根較中意有餡料嘅口味,感覺上味道豐富d,。最中意香蔥、黑芝麻、檸檬🍋同紅莓🍓,價錢$15-23都幾抵食,拎去同一班fds分享一定好開心🥳,加上

今次仲試到新店推出嘅特色口味🥰同黃金塩羅頌。

📍焦糖布丁($23)
Caramel Pudding Croissant

📍榛果馬卡龍($22)
Hazelnut Macron Croissant

榛果馬卡龍, 焦糖布丁

📍黃金塩羅頌($38)

牛角包有鹹有甜,唔油膩夠酥脆,一個唔算好大個,口感輕盈👍🏻,食完唔會有罪惡感。草根較中意有餡料嘅口味,感覺上味道豐富d[爱心],。最中意香蔥、黑芝麻、檸檬🍋同紅莓🍓,價錢$15-23都幾抵食,拎去同一班fds分享一定好開心🥳,加上包裝幾靚,一盒用嚟送禮都幾得體

草根覺得最好食頭幾款(排名不分先後)
🏅香蔥味噌($19)-估唔到好惹味
🏅曜黑胡麻($20)-吉士香滑,超濃芝麻味
🏅雪花檸檬($18)-檸檬酸味糖霜面食落好清新🍋
🏅法式莓果($19)-酸甜紅莓淋面香而不膩🍓
香蔥味噌
曜黑胡麻
$20 (Last Night Supper)
香蔥味噌
曜黑胡麻