2020-09-26
今晚同細妹出深水埗,突然口痕想食台灣野,行行吓見到間古早味牛肉麵,於是我哋諗都唔諗就諗住入去試吓啦。我哋兩個其實都唔算太肚餓,主要係有啲口痕想食啲小食,所以我哋叫咗碗細雞肉飯、海苔炸雞扒同朱古力珍珠奶茶。等菜到嘅期間我四圍望一望間餐廳,發現間餐廳嘅裝修都好有舊年代台灣嘅風味,我都忍唔住影咗幾張相,唔講以為自己去咗台灣添啊。啲嘢食話咁快就嚟咗,個雞扒外脆內嫩,而且都好大塊好好食,碗雞肉飯細細碗但係都好飽肚,連埋少少雞油真係好惹味。朱古力珍珠奶茶意外地都好大杯,一個人飲都真係幾飽,飲得出佢係用咗可可粉去沖嘅,啱啱好中和返珍珠奶茶嘅甜味,我本身就唔係太鍾意過甜嘅珍珠奶茶,今次嗌左呢個微糖嘅朱古力珍珠奶茶,甜到就真係啱啱好啦。珍珠都好大粒好Q軟,美中不足嘅地方就係太少珍珠啦,好想再咬多啲珍珠。