2021-11-01
📍台灣ET鹽水雞📍💡上水今日試嘅係來自台灣嘅ET鹽水雞。之前都聽過呢間鋪,估唔到佢喺上水竟然有分店,咁就去試吓佢啦!去到見到舖頭唔大,無特別嘅裝修,一個玻璃櫃望哂所有食材。老闆俾咗張點餐紙我上面就好似點車仔麵咁有好多配料揀。🐥B餐($80)半隻雞同可以揀三款配菜。配菜方面呢我就揀咗百頁豆腐,甜不辣,同麻吉燒。三款呢都係比較少喺香港可以食到嘅台灣味道,見到佢仲有好多生果揀嘅,配落去應該幾有趣,下次先再試下。🐥B餐(+$10可配飯/冷麵) 我就揀咗飯,老闆就同我哋講個飯係用雞湯去煲嘅,所以食落有好濃郁嘅雞香味。🐥半隻雞主菜半隻雞可以揀唔同嘅辣度,因為我驚好辣就揀咗BB辣。但係如果你係食得辣嘅話強烈推薦高級啲既辣度!🐥自家湯($5@一碗)加多左兩碗自家湯,白白地色好似拉麵啲湯底咁😂飲落去反而係淡淡嘅雞肉香,一啲都唔鹹,幾特別。如果你都食厭咗口水雞,鹽焗雞,手撕雞的話,不妨都試下呢間台灣ET鹽水雞啦!😋
💡上水
🐥B餐($80)
🐥B餐(+$10可配飯/冷麵)
🐥半隻雞
🐥自家湯($5@一碗)