2017-03-22
好耐冇行過銅鑼灣嘅金百利商場,原來3樓開咗d台式cafe,甫上電梯就見到屋喔。因為朋友想食台灣嘢,睇佢menu價錢適中,環境唔錯,就決定入去試試。其實我去cafe都幾著重佢個環境,畢竟係"促膝長談"嘅地方,環境舒服絶對會加分!而屋喔店舖幾闊絡,枱與枱之間有一定嘅距離,我同朋友都坐得幾舒服,講嘢又唔怕隔離枱聽到食物方面,其實佢晚市有d set dinner都幾抵食架,$88(台式)/~100(西式),有菜/沙拉、前菜/湯、主菜、飲品,可加錢加甜品。但因為menu上有其他嘢想食,所以我哋都係散叫,叫咗屋喔牛肉雜錦沙拉、黑糖薑母鹽蘇雞、黑松露野菌蚵仔燉飯、野菌胡椒牛肉闊條麵。餐廳上菜速度幾快,食物水準亦唔錯,我最最最推介嘅就係黑糖薑母鹽蘇就係佢啦!!啱啱上枱嘅時候熱騰騰、脆卜卜咁超香口,但唔膩,雞肉唔肥但好滑,上面嘅汁甜甜地帶有絲絲薑味放耐咗,香脆感覺依然另一個心水推介就係屋喔牛肉雜錦沙拉,佢有放黑松露,一上菜就飄來陣陣松露香上面嘅牛肉燒得幾香,唔"鞋"又唔靭,而個溏沁蛋,一睇佢嘅色水就知好味啦呢個黑松露蚵仔燉飯係fusion菜,同樣係有松露嘅香味蚵仔好甜,冇overcooked,個飯好cr
食物方面,其實佢晚市有d set dinner都幾抵食架,$88(台式)/~100(西式),有菜/沙拉、前菜/湯、主菜、飲品,可加錢加甜品。但因為menu上有其他嘢想食,所以我哋都係散叫,叫咗屋喔牛肉雜錦沙拉、黑糖薑母鹽蘇雞、黑松露野菌蚵仔燉飯、野菌胡椒牛肉闊條麵。 餐廳上菜速度幾快,食物水準亦唔錯,我最最最推介嘅就係黑糖薑母鹽蘇
整體嚟講,我幾滿意呢間餐廳,今次食完上面幾道菜已經好飽,下次嚟會試試佢嘅甜品