2019-01-13 478 views
星期日下晝兩點半入到去,可能係下午茶時段,間餐廳差唔多一半座位都係桔既,我與同行友人本來想坐係卡位度,點個個店員話唔得,要我地坐番喺矮櫈度,淨係呢一點都已經令到我相當迷惑。跟住我同友人好快就填寫好自選餐單,諗住交畀店員,嘩點不知舉咗十幾分鐘手都無人行過黎,我甚至有點懷疑自己係咪坐左喺班侍應嘅視覺盲點嘅位置,所以佢地先見唔到我舉手。終於,好彩我手臂耐力夠強,舉咗十幾分鐘手終於有個男侍應行埋黎,正當我諗住交張點餐單畀佢個陣,佢竟然同我講:「你等一等先,我一陣搵同事嚟幫你。」係呢一刻我再一次懷疑究竟收一收張單係咪真係咁高技術含量,要請專人嚟serve我,定抑或男侍應有工傷在身,握唔實兩張點餐單喺手呢?如是者我又等多咗十分鐘,係等待嘅過程中,我見到全係斜對面枱的一位女顧客發現自己兜麵浸一大張紙巾,佢當然即刻向店員投訴,並且要對方解釋原因。點不知個男店員笑笑口咁答佢:「沒問題嫁!唔影響味道同健康!如果妳有需要我地可以幫妳換過碗嫁!」聽到呢度,我終於明白點解連鎖快餐店愈做愈大,但係啲小店就一間一間咁執。有時真矮唔係唔想支持小店,但係咁嘅服務質素,連對顧客基本嘅尊重都冇嘅店鋪,值得支持咩?2019年

2019年第一個目標,永不光顧星林居。
2019-01-13