2016-07-18 6228 views
一年之前食過,發現電話有好多遺忘左嘅相,順手寫個食評啦,雖然連舖頭都搬埋。。內在環境一流,The One 樓上嘅餐廳有無敵海景是常識吧,呢度都係用落地玻璃,仲有太陽時好啱下午茶!是日同友人被分配到大枱,係坐到12個人嘅枱,同陌生人咁搭枱都幾過癮哈哈每人都有一壺茶,感覺好寫意,同埋個鐵壺好精緻,好有衝動買返去自己玩下,不過好似只限店內使用( *`ω´)生茶啫喱 $88 7/10好冰涼,夏天必食,雪糕有濃濃茶味,入口會有淡淡茶澀味,配埋甜紅豆餡好夾,啫喱食落無咩味,不過好滑,中意綠茶嘅朋友可以一試。唔記得個名,係menu封面嗰杯hahaha食落同生茶啫喱有d 似,純粹無左個雪糕,同有加碼紅豆餡。所以,叫生茶啫喱好d,多左個雪糕嘛!焙茶芭菲$98 9/10作為一個老少女,見到咁fancy 嘅野猛影相絕對係正常生理反應叫左咁多綠茶味,所以試下焙茶都好,焙茶帶有炒過嘅茶味,味道特別d芭菲完全係大雜燴,好多料好有層次,但真係太有層次,食到最底啲雪糕都變左雪糕漿,好傷心。剖析下由上至下嘅組合:鮮忌廉->蛋糕->米通->白玉丸子->焙茶啫喱->紅豆餡->

生茶啫喱
生茶啫喱 $88 7/10
唔記得個名,係menu封面嗰杯hahaha
焙茶芭菲
焙茶芭菲$98 9/10

剖析下由上至下嘅組合:鮮忌廉->蛋糕->米通->白玉丸子->焙茶啫喱->紅豆餡->焙茶雪糕

我朋友表示食嘅時候要不顧一切用匙羹篤到最底,就會食到綜合口味,不過你杯野就會好醜樣哈哈,影好相先食!

整體:成個氛圍,佈置,用具都好似京都嘅甜品店咁,個人認為可以一解無得去旅行又掛住日本之愁,以呢個心態食就會覺得好抵食(≧∇≦),當時去都等左30分鐘,真係幾個月去一次就可以,邊有咁多時間慢慢等。。。而家有間takeaway 可能好d, 啱晒想過下口癮又唔想等咁耐嘅人
2016-07-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
焙茶芭菲
  • 丸十芭菲