2021-11-11 1083 views
相信每一位朋友都同我一樣,期待疫情過後,可以再四處走走,看看世界。疫情過後你第一個想去嘅地方喺邊度呢?我有不少嘅朋友都會話想去日本同台灣。喺好多香港人嘅心目中呢兩個地方真係好似第二個家。好慶幸嘅係,即是我哋冇辦法離開香港呢度都擁有好多高質素嘅餐廳,讓我哋可以喘息一下,來到呢啲餐廳,望梅止渴一下。可以想像自己置身於外地,品嚐一下那些美食。天吉屋,食嘅係美味的天丼,我記得自己第一次食天丼係喺日本,仲要排咗勁耐。但係入口嗰種美味係難以言喻。嗰時香港都未盛行呢個美食。現在好多地方都有供應。我哋今次姐行三日遊午餐嘅時間已經講緊要食天丼,既然係咁坐言起行啦^_^云云嘅天丼我揀朗豪坊嘅呢一間,點解?因為佢嘅魷魚真係好好食,肉厚Juicy . 厚度大概有手指頭咁多。超好食!今次嚟到發現佢哋出咗一個都幾有趣味嘅套餐天幕御膳,先食美味嘅天婦羅,再吃天丼,最後將未食晒嘅飯加上美味嘅堅魚湯,搖身一變變成泡飯強烈推薦大家食呢個餐,因為佢個堅魚湯真係好清甜。仲再以refill ,不過啲飯呢一個女仔係食唔晒㗎。所以我食唔到泡飯我已經認輸啦。但係個堅魚湯眼前一亮,熱辣辣,好適合現在嘅天氣!曾經聽過有朋友講某某餐廳嘅天

疫情過後你第一個想去嘅地方喺邊度呢?

今次嚟到發現佢哋出咗一個都幾有趣味嘅套餐

曾經聽過有朋友講某某餐廳嘅天丼,啲油好似有少少怪味,我就覺得天吉屋做天婦羅真係好出色,不會太油,但香脆美味。

朋友點嘅係軟殼蟹天丼,軟殼蟹份量十足,半但size 好大啊!炸得恰到好處。正!

而我最鍾意嘅當然就係佢嘅流心蛋同埋好大舊好Juicy 的魷魚。

至於飯人面醬汁份量剛好,唔會太多唔會太少多得滯,不會蓋過天婦羅嘅香味。

就咁睇相唔夠震撼唔夠吸引,三個女仔全部都飽到頂住個胃,10分滿足地品嘗呢個美味晚餐。另外佢哋嘅服務係好好,正當我哋仲喺度一頭霧水唔知點樣食嘅時候佢哋會主動過嚟教我哋點樣去整嗰個三部曲,可惜自己眼闊肚窄未去到做泡飯已經認輸嚕。

我哋離開嘅時候7:00外面有人排隊,係該商場內少有有人排隊的餐廳。

• 天幕御膳
  • 軟殼蟹丼