2016-11-19 614 views
其實我無寫過任何食評亦都唔識形容有幾好食你地聽。但我想寫嘅係一件充滿人情味嘅小事。希望大家支持小店舖。將人情味延續下去話說每逢唔開心,有心事嘅時候我就會想自己一個人靜靜地食個飯。今日剛剛收工9pm返到屋企樓下。突然諗起好耐無食過蘭州拉麵。我就係佢關門之前衝左入去(事實係當我叫左個麵之後佢就反牌休息😂)坐低,叫左個雜錦拉麵加豆漿(共64蚊)我就靜靜地自己諗下野,手機睇下野。因為食過既人都知道。佢地所有嘅麵都係即叫即整。保證客人食到係最熱辣辣嘅野食好味不在話下。我諗每日早上五點即拉嘅麵唔好食,依個香港都無咩好食。事情就係發生係俾錢嘅時候。就係無錢XD(返工返到完全唔記得自己未㩒錢)差4蚊。我話:唔好意思。我住樓上架,我上去攞返落黎俾你吖。老闆:唔緊要。唔洗急吖。下次你再黎食俾返咪得囉。依種人情味...我地係香港係愈黎愈少當我地密密麻麻去工作。去旅行。去為生活忙碌嘅時候。其實忘記左好多一直係我地身邊。好靜。好溫暖。好有誠意既小店。最後我返到屋企。無俾到個4蚊。因為我知道我好快又會再去食過。再慢慢感受下個種人情味。
其實我無寫過任何食評
亦都唔識形容有幾好食你地聽。
但我想寫嘅係一件充滿人情味嘅小事。
希望大家支持小店舖。將人情味延續下去

話說每逢唔開心,有心事嘅時候
我就會想自己一個人靜靜地食個飯。

今日剛剛收工9pm返到屋企樓下。
突然諗起好耐無食過蘭州拉麵。

坐低,叫左個雜錦拉麵加豆漿(共64蚊)
我就靜靜地自己諗下野,手機睇下野。
因為食過既人都知道。
佢地所有嘅麵都係即叫即整。保證客人食到係最熱辣辣嘅

野食好味不在話下。
我諗每日早上五點即拉嘅麵唔好食,依個香港都無咩好食。

事情就係發生係俾錢嘅時候。
就係無錢XD(返工返到完全唔記得自己未㩒錢)差4蚊。
我話:唔好意思。我住樓上架,我上去攞返落黎俾你吖。
老闆:唔緊要。唔洗急吖。下次你再黎食俾返咪得囉。

依種人情味...
我地係香港係愈黎愈少
當我地密密麻麻去工作。去旅行。去為生活忙碌嘅時候。

再慢慢感受下個種人情味。