2017-05-22 364 views
男朋友最近轉左工, 難得第一次出糧, 今日帶我出去食餐好~佢話平時都出去食d平價野, 今日帶我去返d好少少既今日黎到中環呢間中菜廳, 真係別有一番體驗!禮賓傳之前已經食過一次, 仲記得因為『禮賓傳』呢個咁架勢堂既名, 上次仲著得好d咁黎呢度食飯, 咁既情況真係第一次!不過黎得中環呢一帶食飯, 點都唔想失禮自己, 總會著得好少少咁黎..今次打破傳統著T記牛仔褲, 好似總係有點格格不入~ 不過難得星期6放假真係唔想連著衫都咁約束著自己.. 舒舒服服咁步入餐廳可能因為星期六既關係, 呢一區既人流比平日少好多, 入座時只有小貓三四隻, 不過之後都有幾台人客~上次黎呢度食晚餐有dinner set, 中午都唔另外有個Saturday brunch $280/per one呢個餐一共有7道菜式, 2款湯品以及2款甜品, 中午飯黎講都算幾多野食先黎左一個象拔蚌配粉皮 及 麻辣花膠雲耳秋葵雞絲粉皮食得多, 但象拔蚌配粉皮真係第一次試, 粉皮同一般粉皮無疑, 所以都不多講喇!不得不提既係呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似係冰鮮食品之物, 象拔蚌既鮮味同爽脆口感何奇突出! 令我懷疑廚師係用上新鮮象
男朋友最近轉左工, 難得第一次出糧, 今日帶我出去食餐好~
佢話平時都出去食d平價野, 今日帶我去返d好少少既
今日黎到中環呢間中菜廳, 真係別有一番體驗!

今次打破傳統著T記牛仔褲, 好似總係有點格格不入~

不得不提既係呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似係冰鮮食品之物, 象拔蚌既鮮味同爽脆口感何奇突出! 令我懷疑廚師係用上新鮮象拔蚌製作而成, 令到呢道菜提升了不少貴氣!

麻辣花膠雲耳秋葵冇想像中咁辣, 雲耳脆身, 味道不錯喔

職員放左2杯湯品, 2者既顏色真係好大對比~~~鮮橙色既係龍蝦湯, 而比佢清淡既係桂花魚老雞燉鹹酸菜
燉湯一向都係清澈但味濃, 呢個燉湯都唔例外, 清而不膩口, 而且因為內裡有鹹酸菜關係, 呢個比一般既燉湯來得更濃味, 相信燉了不少時間啊

龍蝦湯有別於剛才既中式燉湯, 呢個龍蝦湯同出面外界既龍蝦湯有d唔同, 唔係用龍蝦膏製作, 但飲落好香龍蝦味, 而且鮮味十足! 唔好以為唔係用龍蝦膏就會唔夠香, 咁諗就錯喇! 呢個湯品真係極之濃郁~
最特別既係呢個龍蝦湯入面竟然有一大舊新鮮既龍蝦肉在其中, 龍蝦肉鮮甜可口, 唔會因為浸泡坐係湯品內而喪失其味, 龍蝦肉質厚身而且相當有彈性!
呢2個湯就好似中西合壁, 各有特色!
不過如果要係2者挑選的話我會選擇後者, 不竟龍蝦湯會有新鮮既龍蝦肉在內的確係極之少有~

沙汁明蝦球
廚師事先將蝦球輕輕炸至脆身, 以保留蝦既爽脆口感, 保留水份, 之後配上廚師製作既特色醬汁, 味道有少少似沙律醬既味道, 蝦球外層帶有少少脆身, 內裡富有口感, 啖啖肉而且keep到有肉汁~ 配上蝦球幾夾!

南瓜燴安格斯牛腩
呢道送菜都係一個心機菜, 安格斯牛腩炆得好有火喉的, 好軟熟, 味道不錯!

桂花鮑魚炒素翅
雞蛋炒素翅, 因為配有芽菜關係來得更有口感, 不過可能鮑魚係男朋友果碟度, 所以我就食唔到有鮑魚係素翅入面, 有點可惜><

禮賓傳炒飯
放係枱度已經飄來陣陣黑松露香味, 原來因炒飯除左有黑松露醬之外, 廚師仲係用上黑松露油黎炒呢個炒飯, 所以啖啖都係淡淡既黑松露~ 單單一個炒飯都可以放上咁多心思, 真係盡顯高貴!

蛋白杏仁茶 配 天山雪蓮燉雪耳
其實食左個少飯個胃已經有8成飽, 但都一定要食埋呢2個甜品!!
杏仁茶屬唔屬於甜品呢? 我真係太大鄉理喇! 真係唔係好知道… 杏仁茶陣陣杏仁香, 飲完果股濃烈既杏仁味會充斥著整個口腔, 如果中意杏仁既人應該會有種唔想吞落肚既感覺, 想keep住杏仁香在口中
天山雪蓮燉雪耳呢個係我覺得做得幾好既一道甜品, 呢道看似像水般質感既甜品, 飲落卻帶點杰身, 有點厚度既質感, 相當唔錯! 甜品入喉清甜, 清澈透白飲落甜美, 看來係用了冰糖作調味. 冰糖品性溫和, 製作甜品潤喉養生, 飲完令人個喉嚨好舒服, 難怪咁多人咁中意呢個甜品吧!

星期6既人流比起平日晚食來得更清靜, 而且在場都屬有學識人仕, 就算係傾偈都唔會騷擾到其他人的
感覺好舒服, 令人可以好好在此品嚐一餐舒服休閒的午餐
而且呢度既食物質素真係很有水準, 在場客人都見到係食呢個餐多, 但也有幾台係以單點叫餐
不過呢個價錢可以食到咁高水準既食品真係十分超值!叫得『禮賓傳』 當然要襯得起呢個名, 用上新鮮/上等食才製作, 呢度真係實至名歸! 有機會一定會再一次來到訪
2017-05-20
$280 (Lunch)
Celebration
Anniversary