2021-09-19
最近工作轉了新環境,多了係旺角揾食。今次放工去了廣華街,同朋友仔bk定位食韓燒。呢位位於Basement的餐廳主打食韓式燒肉,我都並非第一次來,我鍾意佢的環境寬敞,空氣轉流通,而且有任食的爐邊蛋。餐廳用QR Code落單,比起揾職員落單,就更快更方便。係等待食物的時候,可以先食泡菜。餐廳的泡菜比一般在港的韓式餐廳更辣,如果好辣之一就唔好錯過啦!等咗一陣食材就準備好,我們兩個今次叫了兩份肉。職員同時幫忙開爐及倒爐邊蛋,爐邊蛋仲有芝士及泡菜兩種味。今次揀了豬牛各一,而每款都係人氣之選!喜來烤肉卷成美美的玫瑰花,牛肉已切成長形,可以直接放在爐面燒。呢個牛肉片的脂肪不算多,肉味較濃,而且肉質較實。而喜來五花肉配特製醬汁,就用上油香較強的五花腩。煎起上來,油脂豐富,用生菜夾來食,再點上醬汁,味道就剛剛好。餐廳的職員好幫得手,見我們的鐵板稍稍痴底,都主動幫手更換。雖然唔太餓,但都叫了份海鮮蔥餅,個Pancake份量夠大,就算切成9片都仍然大大片。Pancake的餡料豐富,大蔥、海鮮,啖啖都有,口感豐富!爐邊蛋有芝士及泡菜兩種味,芝士味好香,煮熱了仲有少少拉絲的效果。泡菜爐邊蛋的泡菜同樣較辣,食起來
餐廳用QR Code落單,比起揾職員落單,就更快更方便。
餐廳的職員好幫得手,見我們的鐵板稍稍痴底,都主動幫手更換。
爐邊蛋有芝士及泡菜兩種味,芝士味好香,煮熱了仲有少少拉絲的效果。泡菜爐邊蛋的泡菜同樣較辣,食起來較惹味。
兩個人最後每人200蚊到埋單,整體都幾抵食,下次如果多幾個人來,可以試多幾款食物。
我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)