2018-11-23
我們愛吃火鍋 , 因為食得新鮮又實際. 今日去了窩打老道 YMCA 開會, 會後在地鐵站附近, 看見 滾得棧, 餐廳門面闊, 我們決定在此開餐.地鋪有梳化卡座, 圓臺, 燈光明亮, 有獨立內置樓梯上二樓, 裝修不俗, 店員安排給我們的座位一點也不迫促, 卡位闊落舒適, 整潔美觀.枱上有提供一本圖文並荗的餐牌, 食物種類多, 湯底也有多種選擇, 雙拼也不收附加費.有特別推介, 留意游水海鮮 ~ 售完即止.我們在點菜紙張上填寫喜好, 簡單方便. 部份食物更可點 (半份), 此店為細檯客人想得好週到, 真細心. 店員送來醬料架, 我們自由添加, 醬芥 $16/位. 醬料有 4 款: 蔥粒、炸蒜、蒜蓉、 辣椒粒. 有辣有唔辣, 任君選擇.飲品有紅/白酒, 日本酒, 啤酒, 汽水, 酸梅湯及竹蔗水等.我們點了竹蔗水, 夠凍又清涼.湯底雙拼: 蕃茄薯仔 / 皮蛋芫茜湯.蕃茄薯仔湯底 ~ 鮮紅不見底, 蕃茄份量極多, 吃得更健康.皮蛋芫茜湯 ~ 那邊除了皮蛋, 芫茜, 還有豆腐, 馬碲, 白果, 好足料. 湯底好清甜.我們點了 招牌手切牛頸脊 (例牌)果然是招牌菜, 牛頸脊油
看見 滾得棧, 餐廳門面闊, 我們決定在此開餐. 地鋪有梳化卡座, 圓臺, 燈光明亮, 有獨立內置樓梯上二樓, 裝修不俗,
有特別推介, 留意游水海鮮 ~ 售完即止.
我們點了竹蔗水, 夠凍又清涼.
湯底雙拼: 蕃茄薯仔 / 皮蛋芫茜湯.
我們點了 招牌手切牛頸脊 (例牌)
果然是招牌菜, 牛頸脊油脂與肉形成美麗的圖案, 分佈均勻, 色澤鮮紅.
牛肉灼至剛熟即起, 吃起 來肉質焾滑, 鮮嫩牛味豐富, 整口滿滿的牛肉香味, 相當好吃, 味道十分出色.
鮮海蝦 (半份有三隻)
新鮮生猛, 蝦肉彈牙爽口, 好鮮美.
鮮帶子 (半份) 兩人吃, 剛剛好.
帶子爽滑, 鮮甜無比, 輕輕灼過便可以食, 肉質不錯.
蘇格蘭竹簡蚌,
甘香富彈性, 爽滑. 好肉, 有咬口, 價錢比蟶子更抵食
自製墨魚滑
夠滑, 鮮香煙韌, 入口彈牙, 伴有金黃魚籽, 好睇好食!
生菜
翠綠新鮮, 明顯是經揀選過, 份量亦都好多. 抵讚.
自製四寶丸, 各款三粒
有: 蝦丸、墨魚丸 、鯪魚丸、牛丸. 粒粒足料新鮮
手打蝦丸: 爽口彈牙, 鮮味十足
手打鯪魚丸: 有鮮鯪魚味,
墨魚丸: 爽口彈牙, 味道鮮甜.
黑椒鮮牛丸 肉質不錯 , 很惹味!
此店食材新鮮, 足料, 服務好, 價錢合理, 大家吃得衛生又健康, 食材鮮味令大家吃得津津有味, 下次要和家人來再共嚐.