2019-03-11 226 views
其實我一直都想搵刀削麵既店,但唔係個個地方都有得食。有次咁岩經過登龍街搵野食就發現依間賣刀削麵既店。店內最出名既係口水雞刀削麵,於是便試左一試。但依間店有另一樣出名既係用藥膳做湯底。其實我唔係咁鍾意咁熱咁食野,但如果冬天食就會覺得特別正,因為每碗麵都會用石碢裝,所以就會保持到碗麵既溫度。但係最值得推介既係口水雞,因為係我食過咁多間唔同餐廳中最好食既口水雞,佢既皮、肉質都好滑,底下仲有青瓜,食完雞再食青瓜就會冇咁辣。但每次食都建議帶紙巾,因為會食到流鼻水。其實我唔係咁食得辣,但係依個口水雞係會令到我愛不釋手。有次,試過醉雞,都滑既但係就冇乜酒味。又試過口水雞飯,不過始終都係覺得口水雞配刀削麵係最佳配搭。但係刀削麵要加$3既,不過都值既。口感幾特別,好有咬感。這碟口水雞會使人的味蕾有種刺激的感覺。如果覺得辣,可以加$7叫杯凍檸茶。咁既配搭就一流喇。可是,美中不足的是,由於店舖近馬路,所以間唔中會嗅到有煙味,又會有蚊。不過無論一人或三五知己食都唔錯既選擇。環境舒適。
2019-03-11
$69 (Dinner)