2022-06-23
見到呢間新開嘅餐廳,網上食評唔錯,d相又靚,價錢又唔貴,食客仲講到晚市要排長龍,加上自己已經有一段時間無食燒肉,緊係即刻試下啦😏。餐廳喺旺角有兩間分店,不過大家要注意,喺女人街果間分店,平日只做晚市,星期六、日先有LUNCH。我當日先去女人街摸門釘😯,之後先嚟長沙街呢間分店。吉列牛舌(任食) $98 點餐後,職員送上全份牛舌,份量真係好多!! 其實食完都夠皮,只係覺得任食唔添好似好蝕底😂,所以點多半份。結果,兩個人食左1.5份,真係好飽好滯。牛舌上枱果陣唔熱,所以建議燒番熱佢先食,味道會更好。牛舌望落好乾好鞋,但食落仍有少少、少少彈牙,唔係完全軟淋淋,口感比想像中好。至於牛味就無乜架喇,主要食外層脆炸衣配內軟彈口感。佢跟左個黑松露醬,個人覺得無加分,點壽喜燒果個燒汁反而會好d,同埋無咁溜。A4和牛壽喜薄燒 200g $138雖然只有200g,但切薄左份量望落又唔算少,油花亦算靚仔😍。試左一塊乜醬都無點,牛味偏淡,肉質夠軟滑,油脂感幾高😆。佢個「壽喜汁」完全唔係果回事😑,只係蛋黃加日式燒肉汁,唔會有壽喜feel。加$20轉套餐,包月見飯、沙律、茶佢個月見飯雖然賣相唔差,但我想講,我整得仲
吉列牛舌(任食) $98
吉列牛舌
牛舌上枱果陣唔熱,所以建議燒番熱佢先食,味道會更好。
吉列牛舌
A4和牛壽喜薄燒 200g $138
A4和牛壽喜薄燒
A4和牛壽喜薄燒
試左一塊乜醬都無點,牛味偏淡,肉質夠軟滑,油脂感幾高😆。
加$20轉套餐,包月見飯、沙律、茶
佢個月見飯雖然賣相唔差,但我想講,我整得仲好味過佢😶。
一黎個飯好濕,唔係粒粒分明,二黎蛋黃有黏性,令個飯又濕、又黏、一舊舊,好痴好難撈,蛋又唔夠香。
小店可以容納18位客人,啱啱嚟果陣只有3位客人,所以環境、冷氣尚可,但隨住人多,餐廳越嚟越熱同焗,好彩我地就食完,如果唔係都幾辛苦。
順帶一提,建議職員學習安全地使用火槍,因為當日有位職員燃點我隔離座位嘅石板爐時,火槍出現嗆火現象,火焰與我擦身而過😢(20CM左右嘅距離),好彩大家都無事,希望呢d可以避免到嘅意外唔好再發生。
餐廳lunch有加一,我當日比現金。