2018-11-04
今日探朋友探到來西灣河,佢話樓下開左間一人火鍋店,我地一去到門口已經感受到當地居民對佢既熱愛,門口等位既人~相當相當之多,睇來大家已經食厭左吉吉家,係時候轉下台式口味。入到去果時覺得店家相當有諗頭,唔再用平時吉吉家既火酒膏式既打邊爐既爐,反而每張枱已經SET好左一個電磁爐,所以唔洗怕危險既問題。今次我地叫左三種唔同既口味,台灣卜卜蜆小火鍋 $72,豬骨濃湯既湯底相當清甜,而店家仲加埋養生既紅棗,而卜卜蜆店家都相當重手,食極都仲有!卜卜蜆小火鍋 $72,個人最鐘意麻辣卜卜蜆依個鍋,辣度剛剛好 不會辣死人,但加埋蜆肉既鮮味,忍唔住飲多幾啖,最後撈埋麵落去,好似食緊四川撈麵甘!酸菜白肉小火鍋 $72,酸菜白肉小火鍋味道有點似譚仔酸辣,店家係火鍋入面仲加左粟米,增添湯既甜味!而店家仲比左幾大塊豚肉,而豬肉質素不錯~豬味濃郁同口感彈牙。而且每個套餐都會包含一杯野飲同埋一個主食,可以選擇飯、台灣手工麵、台灣新竹米粉、公仔麵、米線,當中台灣手工麵相當特別,台灣手工麵係有點似烏冬既感覺,但就相當比較黏韌同彈牙,再吸埋火鍋既湯汁相當惹味!同埋加左D配料,雞脾肉 $18、白蘿蔔 $10、鵪鶉蛋 $12同
反而每張枱已經SET好左一個電磁爐,所以唔洗怕危險既問題。
同埋加左D配料,雞脾肉 $18、白蘿蔔 $10、鵪鶉蛋 $12同 金菇 $10,價錢相當親民~可以放肆甘盡情加!