2024-07-25 191 views
位於葵芳既一間日式西餐廳,內部裝修簡約,但充滿了濃濃既日本風情。踏入餐廳,映入眼簾既係木質桌椅,配合淡淡既燈光,令人舒適放鬆。作為主打既便當系列,實在令人垂涎三尺。我首先嗌左一份沖繩便當,其中包括三色刺身、金菇肥牛卷,以及煮得恰到好處既吉列流心芝士豬扒,配上一份暖暖既咖哩飯。刺身新鮮飽滿,肉質細緻,入口即化;金菇肥牛卷既肉質都非常嫩滑,口感豐富;而件入口即化吉列豬扒,則完美地襯托出咖哩飯既香醇。除此之外,我地仲叫左一份四色丼飯。盤中分別放著三文魚、油甘魚、北寄貝同蟹籽,搭配茶碗蒸及螺肉小食,實在應有盡有。每一種食材既新鮮度都非常出色,配搭之下層次豐富,口感層次分明。尤其係油甘魚,肥美既魚肉配上醇厚既油脂,令人回味無窮。茶碗蒸的蒸製恰到好處,滑嫩鮮美。另一道令我難忘既菜式,莫過於那道赤貝刺身。切開後,赤貝肉質緊實彈牙,配上醬料,更是增添了一種獨特既鮮甜滋味!總的來說,這間日式西餐廳的菜品無一不是精心製作,無論是便當、丼飯還是刺身,都能滿足挑剔的味蕾。儘管裝潢簡單,但絕對不失高級餐廳既氣質。我由衷地希望更多人能夠發掘這間隱藏在係葵芳餐廳!