2008-06-27 137 views
睇過咁多大哥大姐推介,上星期日終於一試!都係兩大兩細去...大開食界!湯底當然是蕃茄蟹湯,餐前小食~雞腳,四寶丸,水餃,珊瑚蚌,肥牛,氣管兩溝(忘記咩氣管),牛腳根拼魚(吾記得咩魚_見圖)!好老實講,呢家香港大多數既火鍋店食物一定新鮮,呢到都係一樣,所以不再形容!我想講是...此店可能是家庭式,服務比一般店好.因我地點了些以前未食過的,如什麼喉嚨,脚根....啊!開始左無幾耐...老闆娘就過來教我們吃的先後次序,每樣食物所需時間等!非常細心!而湯底真是成也湯底,敗也湯底!何解!?讚~服務和食物都可說是水準之上,而且同價錢的食物可以兩溝,呢樣真係小有,即是話如果叫四碟 ,兩溝後等如是八種食物!彈~上面講過成也湯底,敗也湯底!何解!? 因為是蕃茄蟹湯,所以湯底很鮮甜,也因鮮甜我和太太喝了超過四碗仔湯(因沒太多肉,所以湯沒什麼油),也因呢四碗仔湯,我和太太回家後每人飲了超過五杯水,即是話湯內有很多味精!此乃敗筆處!如果不是有大量味精,呢餐會很完美!
彈~上面講過成也湯底,敗也湯底!何解!?
蕃茄蟹湯底
肥牛
牛腳根拼X魚
氣管雙拼
$170 (Dinner)
蕃茄蟹湯底
肥牛