2023-12-14 1556 views
一到12月好多朋友生日,今日帶佢試吓我最鍾意嘅鮨文,佢哋喺尖沙咀開咗一間新分店,順便帶朋友試吓餐廳內裏以木色主題為主,柔和燈光環境令食客非常舒服,今晚食佢哋20品晚餐香箱蟹蒸蛋 打一開見到滿滿香箱蟹蟹肉同蟹膏,蒸蛋滑溜無比,蟹膏咬落仲好有口感烏魚白子烏魚魚肝風味獨特,吃起來有特殊嚼口感,配合白子香甜嫩滑岩鹽石門鰈魚- 口質比較彈牙有咬口越食越香魚味 墨烏賊 切花刀口感會比較突出爽中帶黏的質感白蝦-全身晶瑩通透,有「富山灣的寶石」之稱味道鮮甜美味北寄貝 - 肉質彈性而且爽脆,師傅塗少許柚子醋更鮮甜白象拔蚌 -爽脆又鮮甜 沙甸魚卷- 沙甸魚魚味較魚用了漬蘿蔔,以作平衡稻草熏鰹魚,鰹魚的表皮已烤至酥脆,魚肉會比較柔軟,醬汁用咗少見蛋黃醬鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝幼滑和奶油般的質地;味噌、酒、味霖、小蔥等調味料味道鮮甜,松葉蟹蟹腳 - 師傳熟練將松葉蟹蟹腳起肉,只需一口就享受啖啖蟹肉美味來到吞拿魚環節,這次品嘗的吞拿魚來自青森縣大間,石司123kg,大間醬漬赤身- 大間水域大間吞拿魚,鮮嫩的魚肉散發著濃濃的醬油甘甜中拖羅- 顏色粉紅,脂肪比例較高蛇腹大拖羅-蛇腹拖羅筋位比較粗,經熟成20天後,肉質更在口

香箱蟹蒸蛋

烏魚白子
烏魚魚肝風味獨特,吃起來有特殊嚼口感,配合白子香甜嫩滑

岩鹽石門鰈魚- 口質比較彈牙有咬口越食越香魚味

墨烏賊 切花刀口感會比較突出爽中帶黏的質感

白蝦-全身晶瑩通透,有「富山灣的寶石」之稱味道鮮甜美味

北寄貝 - 肉質彈性而且爽脆,師傅塗少許柚子醋更鮮甜

白象拔蚌 -爽脆又鮮甜

沙甸魚卷- 沙甸魚魚味較魚用了漬蘿蔔,以作平衡

鮟鱇魚肝

中拖羅- 顏色粉紅,脂肪比例較高

蛇腹大拖羅-蛇腹拖羅筋位比較粗,經熟成20天後,肉質更在口腔與舌尖之間化開

三文魚子
食開佢哋都知三文魚,絕對係得意傑作,三文魚子甘甜大少少酒味大滿足

海膽
食到後邊已經開始好飽,師傅好貼心會問我哋仲要唔要飯,海膽非常新鮮甜美

自家製提子雪芭
呢個雪芭非常難忘,紫紅色淡淡提子,清香完全冇酸味