2009-12-30
士耳其既雪糕, 第一次食係台灣既淡水. 係由一個相信係士耳其藉人士售賣. 我仲記得嗰個人比杯雪糕你既時候會玩下雜耍咁. 佢用佢嗰d土耳其雪糕專用既既器具黏住個雪糕遞比你. 當你諗住伸手去佢就會一下抽起等你撲個空, 亦都用黎娛樂一下其他 "觀眾". 除個免費雜耍之外, 嗰次食到既士耳其雪糕既口感亦都叫人印象深刻. 佢唔係一般雪糕既軟滑, 而係 "煙靭" 未食過既時候好難想像將呢個口感同雪糕聯想埋一齊. 不過當二者二合為一既時候, 卻係非常之合襯, 令人回味無窮. 嗰次成個台灣TRIP, 最掛住既就係呢個雪糕!最近去韓國時又係街邊見到! 今次售賣既小販唔再係疑似土耳其藉人士. 換來兩個韓國青年, 我亦只能憑嗰支土耳其雪糕專用既既器具辯認出佢哋售賣既就係土耳其雪糕. 可能因為係流動式小販既關係, 雪糕既溫度唔係好夠, 一LING上手就開始溶, 又無左雜耍, 所以覺得感覺差左d. 不過都ok接受.今日黎到mega box, 經過見到呢間野, 突然醒起之前睇雜誌見到佢有介紹話佢引入左士耳其雪糕, 所以食完飯就同成班frd去左試! 我今次再無見到嗰支土耳其雪糕專用既既器具, 不過係舗頭介紹既相到就
今日黎到mega box, 經過見到呢間野, 突然醒起之前睇雜誌見到佢有介紹話佢引入左士耳其雪糕, 所以食完飯就同成班frd去左試! 我今次再無見到嗰支土耳其雪糕專用既既器具, 不過係舗頭介紹既相到就見到! 有別於前兩次既係, 前兩次去都係單純只有一兩款最普通既口味, 而呢到就有好多種.
想食crepe, 不過店員話無晒. 最後我就揀左朱古力味配waffle cup! 好期待好期待, 但係就換黎失望! 口感並唔係記憶中既煙靭. 口感只係好似普通雪糕咁, 我食既朱古力味道亦都唔係特別濃香. 唔特別過普通雪糕, 但係又特別貴, 一行9人食完之後都覺得唔抵. 可能因為味道多既關係, 可能係機打完就放出黎賣, 而唔係以人手得閒就搞兩搞咁. 所以個口感唔煙靭掛....確實... 食完呢到既雪糕,我完全不能將佢哋同我食過既聯想埋一齊.....