2023-05-21
自從食過一次大班樓之後一直都念念不忘,但而家book枱仲難過搶演唱會飛😌😌朋友就介紹同大班樓淵源甚深嘅天一閣整體食物質素係ok ,但性價比低,而且同大班樓比都仲有好大距離。當晚我自己最鍾意嘅係蜀香鮑魚拌東風螺,花椒味好香,麻而不辣,鮑魚口感柔軟,東風螺肉爽,整體配搭特別,好好食♥ 其次兩款炸物都唔錯日本雙寶外層脆漿超薄超酥脆,就算食多兩舊都唔會覺得漏或者油膩,南瓜甜味比紫薯更高肉質更軟滑👍🏻👍🏻炸魚皮脆卜卜配埋鹹蛋黃送酒一流竹笙時蔬卷雖然賣相就差啲,但條芥蘭好嫩,味道係清新嘅棗茸糕好好味🤤紅棗味香濃同椰香味完美融和,唔會太甜,口感煙韌(每人一小件太有啲唔夠喉😝😝)最失望係香醉紅蟳🦀蟹係新鮮嘅,但個汁除左花雕味就咩味都食唔到,我哋不停加汁落陳村粉度浸左好耐再食都係得花雕味連小小其他鮮味,鹹味都冇,最後都剩番曬啲粉喺度(上次喺大班樓唔好話啲粉,差啲連汁都想飲埋😂😂)其他冇特別就唔寫lu😜📝 $1058@1位💰酥炸日本雙寶蜀香鮑魚拌東風螺 芥末金沙魚皮花膠螺頭燉雞香醉紅蟳椒香焗大虎蝦隋王斬肉清湯慢燉牛肋肉竹笙時蔬卷薑米瑞柱櫻花蝦蛋白炒飯椰汁棗茸糕陳皮紅豆沙🍾開瓶費$100@1
炸魚皮脆卜卜配埋鹹蛋黃送酒一流
竹笙時蔬卷雖然賣相就差啲,但條芥蘭好嫩,味道係清新嘅
(上次喺大班樓唔好話啲粉,差啲連汁都想飲埋😂😂)
其他冇特別就唔寫lu😜
📝 $1058@1位💰