2017-12-22
天氣咁凍, 梗係要慰勞下嘟嘟媽生左咁可愛既嘟嘟啦嘟嘟媽話想食海鮮, 第一時間諗起好耐之前食過既潮福, 我地就滿心期待咁上左黎食離TST地鐵站B出口五分鐘, 位置方便上到黎已經爆晒, 好彩一早訂左位鮑魚: 好大隻, 而且係鮑魚切開個井字, 可以令D蟲草花既味滲入去吊返起鮑魚既鮮味, 而且好彈牙蟶子: 有少少粉絲係蟶子底, 吸左蟶子既鮮甜, 好正;而隻蟶子真係蟶子皇黎, 超大隻!超彈牙! 我好LIKE南非龍蝦: 大大隻, 開邊蒸, 蒸熟後, 輕輕一拉, 大大舊龍蝦肉就係我眼前, 放落去個口度, 彈牙, 鮮甜, 太好味了蒜泥蒸開邊蝦飯: 蝦大大地, 開左邊後方便食, 蝦唔梅而且彈牙, 蒸完後D精華滲晒落去個糯米飯度, 食極唔停口馬拉糕: 又係潮福一樣必食既食物, 食落鬆, 軟, 香口, 唔會太甜, 唔怪得咁出名粟米: 老婆大人話食左咁多海鮮要食返D粟米中和下, 我梗係聽話啦, 食落都幾甜, 我都LIKE!榣柱雞粥底: 食完咁好食既蒸氣鍋一定要食埋最後既精華粥底先滿足, D個粥底有好多榣柱同雞, 加埋之前食既食物既精華汁, 鮮甜綿滑, 我一個人食左三大碗, 超滿足咁落樓潮福令我地D個預早冬至飯
嘟嘟媽話想食海鮮, 第一時間諗起好耐之前食過既潮福,
我地就滿心期待咁上左黎食
離TST地鐵站B出口五分鐘, 位置方便
上到黎已經爆晒, 好彩一早訂左位
鮑魚: 好大隻, 而且係鮑魚切開個井字, 可以令D蟲草花既味滲入去吊返起鮑魚既鮮味, 而且好彈牙 蟶子: 有少少粉絲係蟶子底, 吸左蟶子既鮮甜, 好正;而隻蟶子真係蟶子皇黎, 超大隻!超彈牙! 我好LIKE
潮福令我地D個預早冬至飯好滿足, 雖然有少少貴, 但食物質素係物有所值, 老婆大人已經問我地幾時再食下一次了