2022-01-28
韓國過江龍嚟咗香港,一直都好想試下佢有無分別,難得假期約埋至親一齊去食吓先,先叫個沙律頭盤開下胃先啦。檸檬雞肉沙律,檸檬汁最好開胃,蔬菜新鮮爽口,再配上又嫩又滑嘅雞肉,簡直是絕配。到了我們最期待的主菜上場。夏威夷阿努哈,這個菜色主要有三個炸物。第一個是椰絲吉列炸蝦,蝦又大又爽,又香又脆,口感一流。第二個是洋蔥圈,雖然是一個普通炸物,但居然有驚喜,洋蔥又大又甜,粉漿與火候調控得又好,加上自家調配的乳酪醬,又是另一個絕絕。第三個是主角,原味炸雞,雞又嫩又多汁不再話下,炸漿何其出色,配上他他醬,我相信比起在韓國食有過之而無不及。最後食埋個甜粟米,消滯又滿足。我這個人必須要有些澱粉質食物落肚才會感覺飽肚,所以我最後叫了份水冷麵食。麵嘅質地爽滑,味道算是清淡。但正正是清淡,再加上酸酸的青菜,完完全全可以將我剛剛食的油膩炸物解消,正。今次晚餐真係正,食物好不再話下,還可以同最親嘅人有個愉快的時光,心滿意足了!