2005-05-02
放假做孝順仔,同媽子行太古城,剛好太座亦購物完畢,一起去吃下午茶。同媽子由底行到上頂,佢唔係無興趣,就嫌貴,又或是拋低一句「我都識煮,有咩特別?」,就行左去。唯獨是當臨離開時,經過這裡,佢問「呢度野咩來架?」,佢竟然有興趣食雪糕,所以就一行三人來幫襯。呢度光猛又整潔,來吃吃雪糕傾下計,又真不錯。呢度有堂食,外賣亦可以在高檯坐下慢慢吃,價錢當然有別。我們趕著走,所以外賣算了。在雪櫃前揀來揀去,終於有了選擇,是夏威夷果仁、檸檬雪芭同綠茶。三個之中,一致投票選出,以夏威夷果仁最好味,奶味足,又夠香,不太甜,裡面有粒粒夏威夷果仁又有咬口,連媽子都說好食,無走雞;檸檬雪芭幾清新,偏酸了一點,但如果吃了肥膩的食物,以這款口味平衡一下又真的不錯;綠茶是我的選擇,比較圯其餘兩款,味道就中規中矩,綠茶味幾香,不太甜,都不錯。脆筒凍了一點,好彩都脆。不過廿幾蚊一個雪糕球,做好一點也不為過。三個球九十蚊有找,媽子吃得滿意,對於我來說當然物有所值。
三個球九十蚊有找,媽子吃得滿意,對於我來說當然物有所值。