2022-11-01
今次介紹依間餐廳bookmarked左好耐,佢就係《Bloop Shisha Lounge》。位於中環嘅蘭桂坊嘅樓上鋪,佢哋有一個好大嘅魚缸。魚缸裏面唔係讓普通嘅魚,而係鯊魚。一入到去已經比戈幾條鯊魚BB吸引住,食住飯睇佢地游黎游去真係好得意。一黎就飲番兩杯紅酒先,可以欣賞下佢哋魚缸裏面嘅鯊魚。跟住就到主菜嘅時間:安格斯牛肉迷你竹炭漢堡竹炭黑色嘅漢堡包都幾吸眼睛,雖然話迷你,但係其實都有三個咁多,性價比好高。安格斯牛肉肉質軟腍,肉味重又多汁。香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬炸皮相對上較薄,食落唔會食到成口都係粉。魷魚同埋小鯷魚都脆得好脆,魷魚就爽口,小鯷魚就魚皮香脆,魚肉一咬軟腍,配埋檸檬同埋蛋黃醬就唔會油膩。黑毛豬火腿片、水牛芝士、沙律蜜桃、羽衣甘藍好大份,材料好新鮮,蜜桃鮮甜,黑毛豬火腿片油花都幾靚,充滿咸香味。最後再加上水牛芝士,味精好清新。牛肝羊肚野菌燴西班牙飯最令我驚喜嘅菜式,睇落平平無奇嘅西班牙飯,點知一食個汁就好香濃,米飯又煙煙韌韌。羊肚野菌就第一次食,口感係爽口清新。雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫士多啤梨、同埋藍莓整成沙律。加上乳酪同埋蜜糖,健康嘅飯後甜品。 巴斯克焦香芝士蛋糕上面
一黎就飲番兩杯紅酒先,可以欣賞下佢哋魚缸裏面嘅鯊魚。
跟住就到主菜嘅時間:
安格斯牛肉迷你竹炭漢堡
香炸魷魚及小鯷魚配檸檬蛋黃醬
黑毛豬火腿片、水牛芝士、沙律蜜桃、羽衣甘藍
牛肝羊肚野菌燴西班牙飯
雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫
巴斯克焦香芝士蛋糕
上面放左塊紅葉真係好靚,芝士蛋糕外層燒到焦香,但係內層其實好濕潤,又好重芝士味。