去到尖沙咀,行到攰想食嘢,結果去咗美麗華度食莆田。門口好多人排隊,好彩有訂位,同埋早少少食,唔係就真係等好耐啦。我地一入到去,睇一睇餐牌,發覺有好多嘢揀,包括呢排係地鐵、巴士賣行廣告嘅蟶霸198兩食套餐。蟶霸198套餐,我地就點咗個冰爽酒槽蟶子+用紅菇鮮蟶湯來食。冰爽蟶子,酒味濃,而且又爽口,夏天食就真係一流啦。聖子仲大大隻之於個蟶子湯,味道都算唔錯啦,夠鮮味。另外,我地仲咗興化炒米粉、莆田荔枝肉、冰浸苦瓜、莆田扁肉湯。炒米粉味道唔錯,因為米粉幼身關係,食落去口感幾好。仲炒到好香荔枝肉味道唔錯,大大粒。姑撈肉咁,仲炸到脆口。冰浸苦瓜,雖然我仲好後生,未識欣賞苦瓜嘅偉大,但佢有加返蜜糖比人點,簡直就係一個助人入口嘅選擇。食完個咕嚕肉,再食苦瓜真係好下火扁肉湯呢,感覺似細雲吞湯,而且加埋醋落去,十分好味開胃。
去到尖沙咀,行到攰想食嘢,結果去咗美麗華度食莆田。

之於個蟶子湯,味道都算唔錯啦,夠鮮味。

荔枝肉味道唔錯,大大粒。姑撈肉咁,仲炸到脆口。

扁肉湯呢,感覺似細雲吞湯,而且加埋醋落去,十分好味開胃。
2019-06-01
$250 (Dinner)