2016-03-07
一大班朋友慶祝生日 諗唔到食咩 但又唔想太貴呢個時候當然打俾從事飲食界朋友 佢真心推介左觀塘呢間法國菜俾我 正宗法國fine dining閒閒地都要$1000起跳我聽過BriKetenia 法國西南部一間米芝蓮一星餐廳我戰戰競競咁同佢講左我ge budget......點知又真係ok wo~吓....$400樓下 法國fine dining可以食d咩架.. 會唔會將價就貨呢?人就係咁架啦~又要平又驚唔靚~食左先知一去到 wawawa~開放式廚房~ 入面做緊咩 真係一覽無遺雖然我唔知佢地點整 但我肯定大廚佢地係一個好開心環境底下工作我發現所有廚師都好enjoy自己做緊ge野同笑住煮野食~果時已經覺得d野食應該唔差得去邊架啦佢個裝修環境可能唔係最好因為我太肚餓 個麵包我無影到 好快就ko左~個醬好好味~餐前小食有兩款 好精緻 仲有魚子醬同鵝肝醬添 即時增添好印象 加分~自選前菜法式栗子湯 好濃 好香如果鍾意栗子既朋友一定要點另一款係63度溫泉蛋配法國bayonne ham加上炒香左既野菌~不得了 個蛋黃點會咁香同咁大隻既 唔通法國蛋係真係唔同D既配Bayonne Ham唔太咸 兩者襯埋 真
正宗法國fine dining閒閒地都要$1000起跳
我聽過BriKetenia 法國西南部一間米芝蓮一星餐廳
人就係咁架啦~又要平又驚唔靚~食左先知
我發現所有廚師都好enjoy自己做緊ge野同笑住煮野食~
果時已經覺得d野食應該唔差得去邊架啦
佢個裝修環境可能唔係最好
因為我太肚餓 個麵包我無影到 好快就ko左~
個醬好好味~
自選前菜
法式栗子湯 好濃 好香
如果鍾意栗子既朋友一定要點
配Bayonne Ham唔太咸 兩者襯埋 真係一絕~
到主菜啦~
個魚好滑 好值得一試!!!
其實 最令我驚喜既係甜品
我地試左3款唔同甜品
各有特色 驚喜度5粒星
最後, 大廚平師傅仲出黎同我地傾計
係文華Pierre做過 人又無架子 真係無得輸~
最後請左我地食個LEMON TART
約定一個月後會再黎~期待下次再試其他野