2010-12-23
是日陪男友去旺角修理耳筒,跟住我地去搵下有咩食啦其實我琴日已經係openrice鎖定幾個目標,雖然我唔係好清楚個實質地址但誤打誤撞下搵到心目中的目標了! 在西門町和火山石兩間的選擇下最後竟然屈服係價錢較昂貴的火山石下 考慮過後便進入餐廳,我們被侍應帶到"出食物"那處附近的座位坐感覺雖不好,因為地方很窄,但事實上較環境較開揚的座位清靜,不失為一件好事喔!和男友一番討論吃什麼後,就落單了我選擇了牛肉烏冬($53) ,(配凍檸茶)男友則選擇吉列豬排烏冬($55) (配可樂)本身叫佢唔好嗌吉烈豬排,因為通常不好吃! 但最後都係揀左呢個還多加了7味雞翼(3隻$15) 很貴呢三心兩意的我在落單後把凍檸茶轉做可樂,幸好侍應沒有因此要求黑面或做出些不屑的表情首先,出現的是少不免餐飲可樂吧,雖則沒有什麼特別,但它是種不可缺少的飲品喔而大約過了十至十五分鍾後,食物相繼出現在我們眼前!牛肉烏冬和吉烈豬排烏冬!牛肉烏冬上既湯真的好熱好滾,第一次這樣吃湯上有一些蔥,牛肉,和一隻生蛋!而男友的吉烈豬排是另上的!我把生蛋搞雲後,就急不來待起快了烏冬很彈牙,配上蛋滑上加滑,但份量少左d 牛肉唔腥,但d牛油搞到成湯都好
是日陪男友去旺角修理耳筒,跟住我地去搵下有咩食啦
最後竟然屈服係價錢較昂貴的火山石下

感覺雖不好,因為地方很窄,但事實上較環境較開揚的座位清靜,
不失為一件好事喔!
和男友一番討論吃什麼後,就落單了

我選擇了牛肉烏冬($53) ,(配凍檸茶)
男友則選擇吉列豬排烏冬($55) (配可樂)

還多加了7味雞翼(3隻$15) 很貴呢

三心兩意的我在落單後把凍檸茶轉做可樂,
幸好侍應沒有因此要求黑面或做出些不屑的表情

而大約過了十至十五分鍾後,食物相繼出現在我們眼前!
不吃也可,沒有特別!

牛肉烏冬和吉烈豬排烏冬!
牛肉烏冬上既湯真的好熱好滾,第一次這樣吃

湯上有一些蔥,牛肉,和一隻生蛋!
而男友的吉烈豬排是另上的!

我把生蛋搞雲後,就急不來待起快了

正呀,份量多d就好了

烏冬很彈牙,配上蛋滑上加滑,但份量少左d

牛肉唔腥,但d牛油搞到成湯都好油

食都最後成碗野都係好熱,好鍾意呢種感覺,
因為最憎食到最後d野凍哂

男友個吉列豬排好正,冇咩肥膏,
食落去好鬆軟呀
唔似落左鬆肉粉先咁好食!
咁大個女第一次食咁正既吉列豬排,
好正呀!!
不錯..比預期中好

晒冷!

男友話個價平一半既話日日來食添呀xd我都係咁話
事實上又真係幾好食!!
值得再黎!

埋單$135,又話星期六日要加一既

點解冇既?! 即刻勁開心

第二次食係23/12,平安夜前夕。
本身係諗住食下午茶,但原來4點過後唔開

唯有夜晚食啦,夜晚食好貴呀...仲要加一
食物質素亦差左,豬排既醬汁變左蛋黃醬

豬排亦冇第1次食咁好味

夜晚食仲要冇野飲送,唯有自己係ok買可樂去飲
好彩都冇話被人阻止,
埋單$140*
2010-12-04
$70 (Lunch)
不吃也可,沒有特別!
正呀,份量多d就好了
不錯..比預期中好