2019-10-06
今日生日,屋企人揀左依度同我慶祝,仲要之前係保持神秘,去到先知原來佢地BOOK左依度,真係俾左個驚喜我!龍景軒依間米芝蓮3星餐廳果然名不虛傳,由一入門口的接待,餐廳裡面的佈置,侍應的招呼安排,到食物的質素,都令人無可挑剔的感覺。難得黎到,當然點左幾味出名的菜式,印象最深刻的就有龍帶玉梨香、皇湯雞絲羹、鮑羅萬有同紅炆原件星斑腩。皇湯雞絲羹,真係幾乎係我食過最濃郁的雞湯。感覺係好似有十隻雞煲埋一小碗,雞係咩味,佢就係咩味咁。雖然佢係金黃色好似雞油咁黃澄澄咁,但其實佢一D都唔肥膩,真係一個好特別的體驗。然後鮑羅萬有就係每位一盎,有鮑魚、花菇、海參、髮菜、蹄筋等等,全部海味都炆得好稔好入味。依個岩哂心多嘅人,因為叫依個菜就可以一次過試哂咁多種海味。紅炆原件星斑腩,依個係有骨的,但我地就係喜歡,尤其係魚腩同魚骹的位置非常嫩滑。魚的質素非常高,新鮮,份量多,而且紅燒的烹調手法冇蓋過魚本身的味道,是好精彩的一味菜。雖然依度價錢當然不便宜,但質素實在高,有重要日子都值得黎試下。多謝哂!