2019-09-28 200 views
呢晚收工自己食飯,上網search見到呢間Spring field,新餐廳、整體評價唔錯,而且仲好特別,係食和牛Pho! 所以放左工就去會會佢😏😏行到去汕頭街,先見到餐廳既易拉架~ 和牛湯、去骨鴨絲、火炙和牛片,見到已經流口水🤤 餐廳唔太大,有bar檯位同3-4張4人檯~望望menu,主要專注賣pho,而我就心思思又想食牛又想食鴨絲,所以揀左「大滿足全配料牛肉河」,一次過滿足晒自己願望😆 配料項個度,粉麵當然揀pho,走芫荽、少青蔥少紫洋蔥。 值得提既係如果係唔食生牛肉既話,可以轉成熟牛肉既。 不過pho配生牛肉先係perfect match😎等待期間見到牆上面貼左教大家點食既要點~ 隻鴨好得意😆野食到,河粉同香料一齊送到~先飲一啖湯~ 好濃! 對比平時其他地方食pho既湯底真係好唔同。而且Spring field個湯底望落去都好清,完全唔會覺得油膩~落香料前我都先食左食原味湯底既pho,好滑溜、好煙銀👍🏻👍🏻 望上去令身但都係唔會話油!之後就動手撕香料鵝蒂、金不換同加青檸汁~ 本身驚香料會唔會太大味,但呢個我完全接受到!👍🏻 加左之後又試到另一種風味既湯底~ 都係好香~至於配料,佢每

等待期間見到牆上面貼左教大家點食既要點~ 隻鴨好得意😆

野食到,河粉同香料一齊送到~

至於配料,佢每款都唔少,牛肉片有5塊!好嫩,完全唔銀,正! 去骨鴨絲又係有4/5舊,香,但略微鹹左少少,不過係可接受範圍內。 牛丸呢,本身我以為係平時打邊爐既普通牛丸,但呢個係混左少少牛筋入去,juicy、有咬口、香,有驚喜😆😆 牛肉粒夠淋,不過對比下唔算太特別。 最後個蘿蔔粒,煮得入味,食起上後食到陣關東煮味🤣 唔錯唔錯~

另外我都夾左少少佢自家製辣芽菜試下~ 唔係食左好多,辣度係接受到既範圍,夾埋pho同湯底一齊食,係第三種味道,都係唔錯架~

一碗牛河,三種風味,加埋好食配料,真係河粉如其名:大滿足呀~😋😋