2013-11-17
因為去玩逃出密室嘅關係,難得地去咗太子嗰頭,因為連玩兩場,所以中途就要解決晚飯,雖然之前經已上網睇過有咩好食,不過最後都係決定唔到,所以就臨時行下有咩好食。離馬路就見到「美而廉餐廳」,因為吃貨一名,所以記得呢個名好似評價唔錯,就同朋友入內一試真偽。鋪表環境就係7、80年代嘅冰室格局,不過裝修幾新淨整潔,坐得幾舒服。餐廳內所有員工都係老一輩,不過活力十足,做嘢手腳一啲都唔慢,而且全程笑面,仲會介紹有咩好食,問吓你好唔好食,好親切!雖然三人行,不過有朋友唔係太餓所以就叫咗兩個餐Share。牛油多士 ,雖然唔知係咪一般貨色,但牛油味幾香,而且烘得幾趣,唔錯!羅宋湯 ,菜、肉感十足,而且味道幾濃又無乜味精味。XO醬鐵板海鮮炒烏東 $57 ,鐵板新鮮熱辣上枱好多煙,整體調味唔錯,XO醬唔會太淡唔會太濃,烏東都好入味。海鮮料算幾多,雖然每樣只有一、兩件,不過款式幾特別,就連八爪魚仔都有,而且無~雪~味~紐西蘭牛柳 $85 ,因為朋友食開較熟,所以就叫咗7成熟,不過平時自己就一定係5成。份量意想不到地大份,而且店員知我地要影相,就好Nice咁等我哋準備好先慢慢倒汁。味道方便相當唔錯,肉質幾嫩而且我哋
鋪表環境就係7、80年代嘅冰室格局,不過裝修幾新淨整潔,坐得幾舒服。 餐廳內所有員工都係老一輩,不過活力十足,做嘢手腳一啲都唔慢,而且全程笑面,仲會介紹有咩好食,問吓你好唔好食,好親切! 雖然三人行,不過有朋友唔係太餓所以就叫咗兩個餐Share。
牛油多士 ,雖然唔知係咪一般貨色,但牛油味幾香,而且烘得幾趣,唔錯! 羅宋湯 ,菜、肉感十足,而且味道幾濃又無乜味精味。 XO醬鐵板海鮮炒烏東 $57 ,鐵板新鮮熱辣上枱好多煙,整體調味唔錯,XO醬唔會太淡唔會太濃,烏東都好入味。海鮮料算幾多,雖然每樣只有一、兩件,不過款式幾特別,就連八爪魚仔都有,而且無~雪~味~ 紐西蘭牛柳 $85 ,因為朋友食開較熟,所以就叫咗7成熟,不過平時自己就一定係5成。份量意想不到地大份,而且店員知我地要影相,就好Nice咁等我哋準備好先慢慢倒汁。味道方便相當唔錯,肉質幾嫩而且我哋選嘅香蒜汁味道唔會搶咗本身嘅牛道,值得一讚! 最後自然上餐飲,雖然只係平常飲料,不過絕不馬虎,一飲凍檸菜嗰紅茶底就Feel到。 雖然價錢唔會好似大XX嗰啲咁平,不過以佢哋咁高水準,真係稱得上「美而廉」,一定會再戰!