2016-12-18 7777 views
要數美心上海菜餐廳有N咁多間,但是講到最hit一定係海港城既美中鴨子。佢唔畀訂位,長期都見到人排隊,今晚趁屋企人生日,決定去排下隊食下,睇下係咪真係咁正!見到好似可以用app囉飛,太新科技呀dee下次試。7:10 已經拎飛 見到門口已經好多人已經心諗唔對路,不過因為真係恨左好耐,所以就等下都值得。等左足足40分鐘,要7:50先入座,有個小插曲就係屋企人去晒shopping 呀dee一個人等,但係原來要過半先入座,即刻打電話叫佢地番黎,好彩門口都好好人,下個就畀番張枱我地。原來有分indoor同outdoor 呢排冬天,雖然outdoor有靚景,但是怕凍就坐番indoor。佢既餐具佈置真係有花d心思,睇下餐具呀紙巾都有鴨仔樣,最中意佢個筷子夾,巧打耳呀!當然擺設係其次,野食才是the key! 南翔生煎包 68元足足有五大隻,價錢都叫合理,唔知點解好快就黎到,可能咁岩就一齊煎好。佢冇畀咩醋或者醬去點,後黎一試就知點解。因為真係好足料,肉汁都一咬就出晒黎,即叫即整就係有呢個好處。同埋佢都唔算空中,饀料都好夠,食過d真係肉就一細粒,皮就勁厚。無錫灌湯小籠包 68元如果小籠包同生煎包同價錢,咁

南翔生煎包 68元

南翔生煎包
無錫灌湯小籠包 68元

如果小籠包同生煎包同價錢,咁生煎包都係抵D,但係呢到小籠包都值得一試,真係皮薄餡靚,佢塊皮薄到可以睇到里面D汁,粒粒都即叫即整,咬落去個下,D灌湯真係湧晒出黎,佢個小籠包真係佢既招牌,好少兩者都可以做得咁好,但真係好熱,所以食個時要小心D,同埋用筷子唔叻既,搵其他人幫下手,唔係一個唔小心,就冇晒D湯。
無錫灌湯小籠包
烤北京填鴨半隻 158元

當你一落order佢就同你講,呢個送食等一陣先有,咁即叫即燒,等都值得既。同埋呢到係少有可以嗌半隻,好多時人唔多,食唔晒一隻就好浪費。等左咁耐佢終於上碟,好喇真係有少少失望。可能叫半隻,份量真係有點少,同埋佢個麼麼皮痴到實一實,好唔吸引,填鴨肉都算多,但係覺得偏肥,整體覺得非常一般。
烤北京填鴨半隻
覺得北京樓同鹿鳴春既烤鴨比較好食,因為呢個真係唔好食,亦都真係有點失望。但係佢唔會趕你走,可以慢慢坐,服務都叫好。
2016-12-15
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
南翔生煎包
無錫灌湯小籠包